Därför bär fladdermöss på så många virus.
Därför bär fladdermöss på så många virus. - Foto: Bildkälla: Unsplash.

Därför sprider fladdermöss dödliga virus

Ganska tidigt kunde man spåra coronaviruset till fladdermöss. Men visste du att den flygande varelsen även ligger bakom ebola och rabiesvirus? Här är anledningen till att djuret är en sådan superspridare.


Fladdermusen har pekats ut som boven i dramat i flera virusspridningar, inte minst under den rådande coronapandemin. 

Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet, berättar för SVT Nyheter att fladdermusen bär på mer än hälften av de coronavirus som man känner till. 

Faktum är den flygande varelsen är världens vanligaste virusbärare. Men vad beror detta på? 

Bildkälla: Unsplash.

Miljontals år gammal

Fladdermusen är en av världens äldsta raser. Den har närmare bestämt funnits så länge som 34 miljoner år. Det är rätt länge, om man jämför med oss människor, som endast gått på jorden i 200 000 år. 

Detta har resulterat i att fladdermössen haft betydligt längre tid på sig att bygga upp ett starkt immunförsvar, och klarar därför av att dra på sig en hel del olika virus, utan att drabbas särskilt hårt. Vi människor har inte alls samma immunförsvar, och kan därför bli väldigt sjuka av samma infektion.

Hög ämnesomsättning 

I tidningen Nature har man forskat på fladdermöss och kommit fram till att en anledning till det starka immunförsvaret är att de har väldigt hög ämnesomsättning. 

Åke Lundkvist förklarar även i SVT Nyheter att fladdermusen har ett mycket effektivt immunförsvar. De är bättre på att balansera immunförsvaret tillräckligt mycket för att de inte ska dö, men tillräckligt lite för att de inte ska bli sjuka. 

Lever tätt 

Blodsugarna håller knappast social distans. Istället bor de tätt ihop och flyger långa sträckor. 

De flygande djuren kan bära på en hel del virus som kan vara farliga för oss människor och andra djur. 

– Större studier har visat att det finns tiotusentals okända virus bland fladdermöss, gnagare och fåglar. Om man studerar vidare kanske man kommer upp i hundratusen okända virus, säger Lundkvist till SVT Nyheter.

Bildkälla: Unsplash.

Lång livslängd

I förhållande till sin kroppsvikt finns det bara 19 däggdjursarter som lever längre än människor – och 18 av dessa är fladdermusarter. 

De har alltså en väldigt lång livslängd för hur små de är. 

– Vi kan dra nytta av att lära oss mer om fladdermössens immunsystem på många olika sätt. Det finns fladdermöss som lever i 40 år trots att de är så små. Det beror på bland annat på att de har mindre problem med cancerformer, och lever längre, säger Lundkvist tilll SVT Nyheter.

Så förbereder vi oss inför nya virus

– Ska vi bli bättre på att förbereda oss mot nya pandemier, så behöver vi veta både vad som finns där ute men även varför fladdermöss kan bära på en massa virus, vilket styrs av deras immunsystem, säger Lundkvist till SVT Nyheter

Bildkälla: Unsplash.

LÄS MER: 

Lista: Här är världens dödligaste djur

Coronaviruset: Här är myterna du inte ska gå på

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!