Politiker vill stoppa flerbarnstillägget
Politiker vill stoppa att flerbarnstillägget betalas ut. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Vad är flerbarnstillägget – och varför kan det tas bort?

Flera politiker vill att flerbarnstillägget ska stoppas. Det skulle kunna innebära stora ekonomiska konsekvenser för de flerbarnsfamiljer som har låg inkomst.


Barnbidraget delas ut varje månad tills dess barnet fyllt 16 år. För att få barnbidrag och flerbarnstillägg ska både barn och föräldrar bo samt vara försäkrade i Sverige. Utöver barnbidrag kan alltså ett flerbarnstillägg tillkomma från dess att nästa barn föds. Hur mycket flerbarnstillägget utgör beror på hur många barn man väljer att skaffa. Idag ligger barnbidraget på 1250 kronor i månaden.

Vad innebär ett flerbarnstillägg?

Flerbarnstillägget är en extra summa pengar som familjer får från och med månaden efter att andra barnet föds. Ju fler barn som finns i familjen desto mer betalas ut i flerbarnstillägg. Två barn i familjen ger ett extra tillägg på barnbidraget med 150 kronor i flerbarnstillägg. Pengarna betalas ut av Försäkringskassan och det är ingen skatt på barnbidraget.

Hur hjälper flerbarnstillägget familjer?

Under året 2019 betalade Sverige ut 33.2 miljarder kronor till familjer i barnbidrag och flerbarnstillägg, vilket kan låta som en svindlande siffra, men för många familjer är bidraget en viktig inkomstkälla. Detta menar Annie Venant som arbetar som verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan. 

– Flerbarnsfamiljer med låg inkomst är de som har mest behov av att få bidrag till barnen. För de flesta gör inte bidraget en större skillnad men för de familjer som sitter i en ekonomiskt jobbig situation är barnbidraget och flerbarnstillägget nästan avgörande, säger Annie Venant till Nyheter24.

Vad skulle hända om flerbarnstillägget slopas?

– För de flesta händer inte så mycket. Det första tillägget på 150 kronor är inte en betydelsefull summa för de flesta. Men för de familjer med flera barn och en låg inkomst skulle det betyda jättemycket att bli av med flerbarnstillägget, säger Annie Venant. 

Från och med det femte barnet tillkommer 1 250 kronor i månaden ytterligare för varje barn.

Varför vill vissa politiker att flerbarnstillägget slutas betala ut?

Bland de som tycker att det extra tillägget på barnbidraget inte längre behövs är Sofia Westergren (M) och Helena Bouveng (M). De båda Moderaterna skriver i sina motioner till riksdagen att behovet inte längre ser likadant ut som det gjorde år 1937 när flerbarnstillägget först tillkom. Även Angelica Lundberg (SD) vill slopa flerbarnstillägget och skriver också att familjer väljer själva om de vill skaffa fler barn eller inte och därför inte ska ersättas för det.

Läs mer: 

Guide: Vad ska mitt barn få i veckopeng?

Pensionerna höjs nästa år - så mycket pengar handlar det om

MP vill göra det olagligt att vräka fattiga familjer

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.