Måndag 6 Dec
Stockholm

Här är attackerna som skedde på förintelsens minnesdag

I onsdags uppmärksammades förintelsens minnesdag. Men runt om i landet skedde antisemitistiska handlingar, attacker och budskap.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I onsdags uppmärksammades förintelsens minnesdag. Då var det 76 år sedan fångarna i Auschwitz befriades av Röda armén. Här kan du läsa hur dagen uppmärksammades i landet. 

I Göteborg under onsdagskvällen lystes stora varvskranen i Eriksberg upp med texten " Förintelsen är en bluff". Den lystes upp med hjälp av en strålkastare från andra sidan älven. Kranens ägare har polisanmält händelsen och den är rubricerad som hets mot folkgrupp. Texten hann vara uppe i tio minuter.

Eriksbergsvarvets kran på Eriksberg i Göteborg. En lyftkran som visar på Göteborgs storhetstid som varvsstad. Foto: Fredrik Persson/TT

Zyklon

Utanför en byggnad i Örebro hittade man flera burkar med ordet " Zyklon" på med en symbol som liknar Davidsstjärnan. Zyklon heter den gas som användes under förintelsen. Händelsen har klassats som ett hatbrott av polisen. 

I Linköping brändes böcker om judendomen, nazismen och hbtq-frågor utanför stadsbiblioteket under natten till onsdagen.

Samma gärningsmän

Östgöta Correspondenten, Sveriges Radio i Linköping, Sveriges Radio i Norrköping, stadsbiblioteket i Linköping och SVT:s lokaler i städerna (eftersom de delar samma adress) blev utsatta för antisemitistiska attacker på morgonen den 27 januari. Alla hade likheter med varandra. Det var stjärnor, burkar med pulver och antisemitistiska budskap på arbetsplatserna. Polisen misstänker att det kan vara samma personer som gjort dessa dåd. 

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

Mathan Shastin Ravid, kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) förklarar att det inte är ovanligt att det sker på just minnesdagen.

–  Tyvärr är det varken ovanligt eller oväntat att sånt här händer just i samband med 27 januari eller andra minnesdagar kopplade till Förintelsen. Exempelvis 2019, vid minneshållandet av Novemberpogromen 1938, såg vi en liknande kampanj där församlingsbyggnader och andra judiska institutioner runtom i landet utsattes för vandalisering, berättar han för Nyheter24.

Han förklarar också en konsekvens av dessa attacker.

– Sådana här kränkningar och attacker leder till en ökad otrygghet och rädsla bland svenska judar, säger han.

Läs mer:

Förintelsens överlevande: "Vi får aldrig glömma det som hände"

Ilska efter Linnéa Claesons ord om Förintelsen: "Äckligt"

Flera förintelseöverlevare i Sverige har dött i coronaviruset

Kommentera
Kopiera länk
Dela