Vissa katter blir trötta på att spendera allt för mycket tid med sina ägare.
Vissa katter blir trötta på att spendera allt för mycket tid med sina ägare. - Foto: Bildkälla: Pexels.

Experten: Katter blir trötta på sina ägare i karantän

Djuret är människans bästa vän? Absolut. Men till och med husdjur behöver sitt space. Experten förklarar varför katter kan bete sig annorlunda när du sitter i karantän.


Karantän kan ta på psyket. Att inte få träffa vänner och familj kan leda till ångest och depression. Men en studie av den vetenskapliga tidskriften PLOS Medicine visar att husdjur kan vara till stor hjälp när det kommer till att mentalt klara sig genom karantän och lockdown. 

– Att äga ett husdjur verkar minska några av de skadliga psykiska effekterna av lockdown, säger en av forskarna i studien. 

Men tycker djuren att det är lika mysigt? 

Bildkälla: Pexels.

Om djur kunde prata 

Men enligt doktor Emmanuelle Titeux, som är expert på djurs beteenden, så är inte alla husdjur lika nöjda med att spendera hela dagarna med sina ägare. 

– Självklart har djurägare varit superglada över att ha sina djur runt sig. Det har fått dem att känna sig mindre ensamma, säger hon till VICE och fortsätter: 

– Men om husdjur hade kunnat svara i ett frågeformulär, så hade några av dem definitivt sagt, "hela dagen lång måste jag stå ut med det här stora dumma kötthuvudet som aldrig slutar peta på mig. Jag klarar inte av det längre."

Bildkälla: Pexels.

Katter utvecklar maniska beteenden

Doktor Titeux berättar för VICE att hon, under första lockdown i Paris, träffade människor som ville avliva sina katter för att de hade blivit så pass aggressiva och aldrig slutade attackera människor. 

Hon är säker på att anledningen till det förändrade beteendet hos katterna är lockdown. Detta påverkar främst innekatter som tvingas spendera hela dagarna med människor. 

Doktor Titeux förklarar att hon träffat katter som under lockdown utvecklat maniska beteenden. Det kan handla om att katterna blir besatta av att slicka, klia eller riva människor och saker. 

Bildkälla: Pexels.

Inte alla katter

Doktor Titeux vill dock understryka att detta inte gäller alla katter. 

– Vi ska inte generalisera. Det finns massvis med katter som älskar människor, som älskar att leka med sina ägare – de katterna är såklart överlyckliga över omständigheterna, säger hon till VICE .

Om du har problem med en arg eller ängslig katt så är doktor Titeux råd att försöka förnya miljön som katten lever i. Samt tänka på hur du interagerar med din katt. 

– Att låta katten komma till dig är en bra början, säger hon till VICE.

Bildkälla: Pexels.

LÄS MER:

Har din hund diabetes? Då är risken stor att även du drabbas

Barn med husdjur blir bättre chefer – enligt ny studie

Presidenternas märkliga och gulliga husdjur i Vita huset

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!