Barn med husdjur blir bättre chefer – enligt ny studie

- 19/01/2021, 19:23 -

Ett husdjur bidrar inte bara med kärlek och skratt – det ger dig också goda förutsättningar för att bli en bra ledare. Av 857 tillfrågade toppchefer är en solklar majoritet övertygad om att de har sina husdjur att tacka för framgångarna.

Att djur bidrar med både lycka, skratt och sällskap, det kan nog alla som äger en fyrbent familjemedlem gå i god för. 

En ny studie som genomförts på uppdrag av Banfield Pet Hospital bekräftar just detta – och lite till. Personer som växt upp med sällskapsdjur i barndomen har nämligen större chans att utveckla goda ledaregenskaper. 

"Stimulerar både hjärnan och kroppen"

Hur går det ihop? Undrar kanske du.

Det är egentligen inte svårare än att djur, oavsett sort, ställer krav på att ägaren tar ansvar, och känner empati. Får du tidigt vara med och ta hand om en levande varelse kommer dessa färdigheter därmed utvecklas snabbare.

– Djur behöver kärlek och daglig omvårdnad, mat, friskt vatten och aktivitet som stimulerar både hjärnan och kroppen, säger Åsa Dufva, husdjursagronom på Royal Canin, i ett pressmeddelande. 

Foto: Sean D. Elliot/TT

Cheferna tackar djuren för sina framgångar

I den amerikanska studien deltog 857 toppchefer, och hela 93 procent av dessa svarade att de växt upp med ett sällskapsdjur i familjen. 

Det motsvarar totalt 797 personer, och av dessa uppgav 78 procent att omhändertagandet av djuret haft en betydelse för deras yrkesframgångar.

Det mest populära husdjuret i studien var hund, som 83 procent av cheferna haft under sin barndom. 59 procent uppgav att de haft katt – medan 37 procent av cheferna haft gnagare, kaniner eller fåglar. 

Enligt Dufva tillkännager inte studien huruvida något av sällskapsdjuren skapar bättre ledare än något annat, men hon har sina gissningar:

– Min egen spekulation är att gnagare, kaniner eller fåglar inte har ger lika tydligt resultat i sammanhanget. Hundar kräver ju mer omvårdnad och har också en större förmåga att bygga relationer till människor, säger hon till Nyheter24.

Det här visade studien

Kreativitet  

84 procent av cheferna som växte upp med ett sällskapsdjur uppgav sig vara kreativa.  

77 procent av toppcheferna menar att de kommer på affärsidéer medan de rastar sitt sällskapsdjur och att det bidrar till deras kreativitet.

Struktur och disciplin  

92 procent av toppcheferna som vuxit upp med sällskapsdjur menar att det har hjälpt dem att bli mer disciplinerade.  

79 procent uppger att det har utvecklat deras organisationsförmåga. 

Bygga goda relationer 

62 procent av de tillfrågade cheferna menar att sällskapsdjur haft en positiv inverkan på deras förmåga att bygga relationer med medarbetare och kunder. 

92 procent lärde sig att vara uppmärksam på kroppsspråk tack vare sitt sällskapsdjur.

Källa: Royal Canin

Foto: Gorm Kallestad/TT

Kom ihåg att hjälpas åt!

Husdjur kan helt enkelt hjälpa dina barn att bli bättre versioner av dem själva – vare sig man växer upp och blir chef, eller inte.

Men till alla föräldrar som drömmer om lyckade karriärer för sina barn har Dufva en extra viktigt påminnelse.

– Det är viktigt att komma ihåg att barn inte ska behöva ta det fulla ansvaret för ett djur, det mår varken barnet eller djuret bra av. Man ska inte skaffa djur åt sina barn, utan till familjen. Sen hjälps man åt att ta hand om den nya familjemedlemmen, säger hon till Nyheter24. 

Läs mer: Presidenternas märkliga och gulliga husdjur i Vita huset

Läs mer: Därför mår vi så bra av att ha katter