Presidenternas märkliga och gulliga husdjur genom åren.
Presidenternas märkliga och gulliga husdjur genom åren. - Foto: Bildkälla: Stella Pictures.

Presidenternas märkliga och gulliga husdjur i Vita huset

Donald Trump var den första presidenten på över ett decennier som inte hade något husdjur i Vita huset. En tradition bland USA:s presidenter, som Joe Biden tar tillbaka i januari. Faktum är att presidenter haft många märkliga djur genom åren.


Enbent tupp, ormar och kängururåttor

Theodore Roosevelt var USA:s 26:e president mellan 1901-1909. Han var 42 år gammal när han ersatte William McKinley, som blivit mördad, vilket gör honom till USA:s yngsta president genom tiderna. 

Något annat som gör honom speciell och minnesvärd är hans många märkliga husdjur. Enligt New York Times ägde Roosevelt över ett dussin djur, däribland en enbent tupp, flera ormar, marsvin, kängururåttor och hästar. 

Denna fascination för ovanliga djur var något han förde vidare till sina barn. Under en resa 1903 ska han nämligen ha fått en liten grävlingsunge av en flicka, som han sedan tog med hem till sin son. Sonen Archie döpte grävlingen till Josiah och hade honom som husdjur, enligt Presidential Pet Museum

Man får väl passa på att utnyttja att man är landets mäktigaste man, eller?

Theodore Roosevelt hade bland annat kängururåttor som husdjur. Bildkälla: Stella Pictures.

Bush-familjens hundvalpar

George H.W. Bush, även känd som George Bush den äldre, var landets 41:a president mellan 1989-1993. Året han flyttade in i Vita huset födde familjens Springer Spaniel, Millie, massvis med små hundvalpar. Bushs son, George W. Bush, adopterade en av valparna och döpte den till Spot Fetcher.

12 år senare blev George W. vald till president och därmed flyttade Spot Fetcher in i Vita huset för andra gången, vilket gör henne till den enda hunden som bott i Vita huset under två olika presidentperioder, enligt Britannica

George H.W. Bushs hund fick valpar i Vita huset. Bildkälla: Stella Pictures.

Katten som fick fanbrev 

En av de kändaste presidenthusdjuren genom tiderna är den hemlösa katten Socks, som familjen Clinton adopterade på 90-talet.

Bill Clinton var USA:s 42:a president mellan åren 1993-2001. När Bill, hans fru Hillary Clinton (som även kandiderade i presidentvalet mot Donald Trump 2016) och deras barn flyttade in i Vita huset 1992 hade de med sig den svartvit-fläckiga katten som skulle komma att bli en riktig kändis. 

Socks var otroligt populär bland media och blev ofta fotograferad. Han fick mängder av fanbrev, som han svarade på med ett tassavtryck. Han blev till och med det första presidenthusdjuret med en egen hemsida. 

Socks Clinton var älskad av världen. Bildkälla: Stella Pictures.

1997 skaffade familjen Clinton hunden Buddy, som inte alls kom bra överens med katten, vilket gjorde att Socks tillslut fick flytta in hos Bills sekreterare Betty Currie

Hillary Clinton med katten Socks och hunden Buddy. Bildkälla: Stella Pictures.

Bo och Sunny Obama

– Jag älskar er mer än vad ni kan föreställa er. Ni har gjort er förtjänta av hunden vi ska ha med oss!, sa Barack Obama när han vann presidentvalet 2008, enligt Obama Foundation

Det var såklart döttrarna Sasha och Malia han pratade till. Och han höll sitt löfte. När familjen Barack, Michelle Obama och döttrarna flyttade in i Vita huset 2009 hade de med sig den portugisiska vattenhunden Bo.  

De älskade familjehunden så pass mycket att de 2013 införskaffade en likadan ras, men denna gången en tik som fick namnet Sunny.

Obama leker med hunden Bo. Bildkälla: Stella Pictures.
Före detta presidentparet Obama med hundarna Sunny och Bo. Bildkälla: Stella Pictures.

Adams alligator 

Vi avslutar med ett mystiskt gammalt rykte... Legenden säger att USA:s 6:e president, John Quincy Adams, hade en alligator i ett badrum i Vita huset i några månader under hans presidentperiod 1825-1829. Han ska ha fått den i present av den franska generalen Marie Joseph Gilbert de Motier.

Det sägs att presidenten brukade hänvisa sina gäster som han ogillade till badrummet där alligatorn höll hus, för att se deras panikslagna reaktioner. 

Enligt Vita husets historiska förening är historien dock bara en "tillfredsställande men tvivelaktig legend", enligt Britannica

John Quincy Adams målad av Pieter Van Huffel, 1815. Bildkälla: Stella Pictures.
Presidenten ska enligt legenden haft en alligator på toaletten. Bildkälla: Stella Pictures.
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.