Foton från skidexpeditionen som kommit att bli känd som mysteriet vid Djatlovpasset.
Foton från skidexpeditionen som kommit att bli känd som mysteriet vid Djatlovpasset. - Foto: Foto: G. Krivonischenko/Dyatlovpass.com

Djatlovmysteriet närmar sig en lösning: Här är nya teorin

Djatlovmysteriet, då tio människor dog under mystiska förhållanden i Uralbergen, har gett upphov till en mängd konspirationsteorier ända sedan 1959. Nu presenterar forskare en ny teori — och kanske kan mysteriet äntligen ha börjat få en lösning.


Den 1 februari 1959 påbörjade studenten Igor Djatlov, tillsammans med åtta andra unga, fullt friska, ryska studenter en skidexpedition i de ryska Uralbergen. De sju männen och två kvinnorna, som alla hade gedigen erfarenhet av att hajka på skidor, hade berget Otorten som sitt mål. 

Men gruppen nådde aldrig fram till sitt mål — och ingen av dem kom hem levande. 

Dyatlovs uteblivna telegram

Djatlov, gruppens ledare och mannen vars namn mysteriet senare kom att uppkallas efter, hade lovat att skicka ett telegram till den sportklubb som gruppen var engagerad i så snart de var tillbaka efter sin expedition. Men telegrammet, som skulle ha skickats den 12 februari, skickades aldrig och deltagarnas familjer började ana oråd. Till slut krävde de att en räddningsexpedition skulle inledas.

Igor Dyatlov. Bildkälla: Dyatlovpass.com

Den 26 februari lokaliserade man det tältläger som gruppen satt upp och övernattade vid natten mellan den 1 och 2 februari. Det som räddningsexpeditionen möttes av var skakande.

Räddningsexpeditionens makabra fynd

Det stod snabbt klart att någonting fruktansvärt hade hänt under den där februarinatten. Allt indikerade att gruppen lämnat tältplatsen i panik. Gruppens tält, fyllt med alla deras tillhörigheter och kläder, var sönderskuret inifrån. Flera fotspår, som saknade skor, ledde till ett skogsparti i närheten.

Fyra av de nio deltagarna som dog i samband med Djatlovmysteriet. Foto: G. Krivonischenko/Dyatlovpass.com

Vid ett träd i skogspartiet hittades de första två döda kropparna — utan skor och endast iförda underkläder. Skador på trädet tydde på att någon av deltagarna försökt klättra upp i trädet. Mellan trädet och tältplatsen hittades sedan ytterligare tre döda kroppar. Sättet som de hittades på tydde på att de försökt att ta sig tillbaka till sitt tält. 

Därefter dröjde det två månader innan de fyra resterande deltagarna hittades i en ravin, iförda några av de andra deltagarnas kläder. 

Skadorna och konspirationsteorierna

Obduktioner visade att samtliga deltagare frusit till döds, men skicket som kropparna hittades i hade gäckat privatpersoner och forskare i över 60 år. 

Kraftiga skallskador, krossade revben, avsaknad av ögon och ögonbryn, samt en utsliten tunga — detta är alla skador som påträffades bland de döda deltagarna. Dessutom hittades spår av radioaktiva ämnen på deltagarnas kläder. 

Deltagarna under deras skidexpedition. Foto: G. Krivonischenko/Dyatlovpass.com

Vad hade egentligen hänt? En rysk kriminalutredning konstaterade att skadorna uppkommit till följd av "en okänd naturkraft". Men oklarheter i utredningen har gett upphov till hundratals konspirationsteorier om alltifrån misslyckade militärövningar till snömannen Yeti. 

Forskarnas nya teori 

Nu, över ett halvt sekel senare, har schweiziska forskare publicerat en ny studie där de presenterar en väl underbyggd teori om vad som kan ha hänt vid Djatlovpasset — åtminstone delvis. Enligt forskarna Alexander Puzrin och Johan Gaume träffades gruppens tält av en "snow slab", vilket är ett mindre snöskred. 

Forskarnas dataanimation av tältplatsen. Bildkälla: Gaume & Puzrin/Natur

Det har tidigare förekommit teorier om laviner, men sluttningen vid tältplatsen har inte ansetts tillräckligt brant och inga tecken fanns på att en lavin dragit fram i området. Ett mindre snöskred hade kunnat gå obemärkt förbi och skulle, enligt Puzrin och Gaume, ha kunnat utlösts efter att gruppen skapat en så kallad "snöhylla" för sitt tält. Den lösa snön ovanför tältet kan, till följd av fallvindar, ha rasat ner över tältet.

Det är, enligt forskarna, inte omöjligt att få allvarliga skador av ett mindre jordskred. De menar att deltagarna i tältet kan ha klämts ihop under den tunga snön, snarare än dragits med som är fallet vid en lavin. 

Gruppens tält täckt av snö. Foto: V. Brusnitsyn/Dyatlovpass.com

Men den utslitna tungan då? Och spåren av radioaktivitet på deltagarnas kläder? Forskarna medger att deras nya teori bara delvis löser mysteriet och därmed inte ger svar på alla frågor som fallet väcker. 

— Vi förklarar inte och försöker inte att reda ut andra kontroversiella delar kring utredningen, såsom att spår av radioaktivitet hittades på offrens kläder, hur skidåkarna betedde sig efter att de lämnat tältet, de döda kropparnas läge och tillstånd, skriver Puzrin och Gaume i artikeln som publicerats i tidskriften Nature

Läs mer

9 av de kusligaste mysterierna någonsin — som ännu inte är lösta

Somerton-mannen: Ett av världens mest mystiska fall återupptas

Mysteriet kring Bermudatriangeln är äntligen "löst"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att forskarnas nya teori stämmer?
Tack för din röst!