Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Somerton-mannen: Ett av världens mest mystiska fall återupptas

- 24/10/2019, 17:56 -

En död man, en strand i Australien, bortklippta klädetiketter och en lapp med en mystisk kod – det är kärnan i fallet som i mer än 70 år har förundrat utredare och konspirations-älskare. Frågorna har varit många och svaren få, men det kan det bli ändring på nu.

I december 1948 upptäcktes ett lik på Somerton Park-stranden i Australien. Fallet skulle få hela världen att klia sig i huvudet, slita av sig håret och för vissa, inleda en livslång jakt på svar. 

Hittills har alla mystiska omständigheter och det faktum att fallet varit stängt gjort att målet tyckts olösbart. Men nu kan vi vara närmare ett svar än någonsin. 

Detta då södra Australiens justitiekansler har gett tillstånd för fallet att återupptas, rapporterar 7news. Detta innebär att mannens kropp kommer att undersökas igen, och med vår tids moderna DNA-verktyg kan ett genombrott vara nära.

 Men låt oss backa tillbaka bandet lite, vad hände egentligen den där december-dagen 1948? Och vad är det som gör att fallet är så svårt att lösa? 

Somerton-mannen
Den hittills okända mannen som hittades på Somerton Park-stranden 1948. Bildkälla: Australian police

Mannen hittas

Året var 1948, månaden var december och platsen var Somerton Park-stranden i Adelaide, Australien. På stranden upptäcktes en död man, iklädd en hel och ren kostym, med en otänd cigarrett på sin axel. 

Somerton-mannen
Stranden där Somerton-mannen upptäcktes (marketat med ett kryss). Bildkälla: Wikimedia Commons/Australian police

Mannen hade få tillhörigheter på sig och inget som avslöjade hans identitet. Alla etiketter på hans kläder var bortklippta. 

I hopp om att få reda på mannens identitet undersöktes hans tänder. Då upptäckte man att mannen inte gick att koppla till något tandregister. Inte heller FBI eller den brittiska polisen kunde identifiera mannens fingeravtryck. 

Och mer mystiskt skulle det bli. När polisen undersökte den döde mannen närmare kom de över en liten bit papper, gömt inuti midjebandet på mannens byxor. 

På pappret stod "tamám shud" – en persisk fras som betyder "slut" eller "klar".

Lapp
Lappen som hittades i mannens byxor. Bildkälla: Wikimedia Commons/Omar Khayyám

Mystisk lapp 

Senare upptäckte man att pappret hade rivits ut från en kopia av ett specifikt exemplar av den sällsynta poesisamlingen "The Rubaiyat" som skrevs av Omar Khayyam under 1100-talet.

Detta då en man trädde fram med den sällsynta boken, med en saknad sida som matchade den som låg i likets midjeband. 

Han hävdade att boken hade kastats in i hans bil som stod parkerad i samma område som den döde kroppen hade upptäckts i. 

Krypterat meddelande 

Och boken gav ytterligare, märkliga ledtrådar. På insidan av boken upptäckte utredarna ett telefonnummer och vad som tycktes vara ett krypterat meddelande. 

Somerton-mannen
Det krypterade meddelandet som hittades i poesisamlingen. Bildkälla: Wikimedia Commons/Australian police

Telefonnumret ledde till en polis-sjuksköterska vid namn Jessica Thomson , som levde 400 meter från platsen där liket hittades. 

Först påstod Thomson att hon inte hade någon koppling till den döde mannen eller de mystiska omständigheterna runt honom. 

Senare erkände hon dock att hon hade gett en kopia av den sällsynta poesisamlingen till en man vid namn Alfred Boxhall

Men den här ledtråden ledde tyvärr inte någonstans. Polisen fick kontakt med Boxhall, som hade kvar sin kopia av "The Rubaiyat" med alla sidor i behåll. 

Dödsorsak

När mannens kropp undersöktes uppstod fler frågor än svar. Obduktionen visade att mannen dog av hjärtsvikt. Utredarna i fallet är dock övertygade om att mannen dog som följd av förgiftning. 

Denna teori har dock inte kunnat bevisas.

Huvudteori  

Och längre än såhär har man inte kommit. Eftersom ledtrådar slutade att tillkoma i fallet stängdes ärendet till slut ner – men öppnades samtidigt upp för diverse hobby-teorier.

Bland annat är en populär teori att mannen var en spion. Detta skulle förklara att mannen inte gick att identifiera, hans hemliga klädfack, att han tycktes blivit förgiftad och inte minst det kryptiska meddelandet. 

Ännu mer troligt blir denna teori då kroppen hittades precis i början av kalla kriget. 

Nära en lösning? 

Nu kanske vi äntligen kan få svar på alla dessa frågor. Under måndagen beslutade södra Australiens justitiekansler att fallet skulle återupptas, skriver 7news.

Det utredare hoppas på är att man genom DNA ska kunna spåra släktingar till mannen. Detta skulle ta oss ett enormt steg närmare frågan som varit på allas läppar sedan 1948:

Vem är Somerton-mannen? 

Läs även: 9 av de kusligaste mysterierna någonsin – som ännu inte är lösta

Tror du mannen var en spion?