Torsdag 2 Dec
Stockholm

9 av de kusligaste mysterierna någonsin – som ännu inte är lösta

Bilder från olösta mysterier genom historien.
9 av de kusligaste mysterierna någonsin – som ännu inte är lösta. Foto: Youtube / Imgur / TT Nyhetsbyrån

Det finns många kusliga mysterier i historien. Flygplan som har försvunnit. Båtar vars besättning gått upp i rök. Människor som dött utan förklaring. Här är nio händelser som vi än idag inte kan förklara.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Den mystiska olyckan vid Djatlovpasset

I februari 1959 råkade en grupp skidåkare i ryska Uralbergen ut för en väldigt mystisk händelse.

Gruppen, som mestadels bestod av studenter eller akademiker vid Uralbergens Tekniska Högskola, slog läger första kvällen. De åt middag och gick sedan och lade sig. Så långt inget konstigt.

Men det var vad som hände efteråt som fått eftervärlden att prata om detta i årtionden. En tid senare hittades nämligen alla i gruppen döda.

Räddningsgruppen som fann dem upptäckte till sin förvåning att tälten vad upprivna – från insidan. Runt omkring lägret fann man även fotspår från skor, strumpor och fötter som varit barfota.

Längre in i skogen hittades två döda kroppar. Båda var nakna förutom underkläderna, vilket var väldigt märkligt eftersom det var isande vinter och runt 15 minusgrader.

Men vad som kanske var ännu märkligare var på vilket sätt vissa av skidåkarna dött. En hade drabbats av kraftigt våld, medan en annan fått svåra brännskador. Ett annat av offren hade kräkts blod och ytterligare en saknade sin tunga. Flera av skidåkarnas kläder visade även höga halter av radioaktivitet.

Ytterligare några av de döda skidåkarna hade krossade revben, men i övrigt inga blåmärken eller yttre skador på sina kroppar. Utredningen från Sovjetunionen slog fast att de måste ha dött av "en framtvingad okänd kraft", enligt Wikipedia.

Många teorier om vad som egentligen hände skidåkarna har lanserats sedan händelsen, allt ifrån att det var den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB som låg bakom deras död till att utomjordingar var inblandade.

En teori som fått lite större fäste handlar om att gruppen flydde sina tält eftersom de trodde att en lavin var på väg då ett starkt oljud ska ha hörts. Oljudet skulle då ha orsakats av ett lågt flygande jetflygplan.

Men trots alla spekulationer är det fortfarande oerhört svårt att förklara skidåkarnas väldigt märkliga skador.

Den här bilden är tagen vid lägret efter olyckan. Bildkälla: Sovjetiska utredare via Wikimedia Commons

2. De mystiska försvinnandena på motorvägen i British Columbia

Det här är riktigt obehagligt. På motorvägen "British Columbia Highway 16" i Kanada har totalt 19 kvinnor antingen mördats eller försvunnit mellan åren 1969 och 2011.

Bara ett av morden är uppklarade. Det var seriemördaren Cody Legebokoff som dömdes för det 2014. Däremot var en annan seriemördare, Bobby Jack Fowler, misstänkt för tre av de andra morden. Fowler dog 2006.

De övriga försvinnandena är dock fortfarande helt olösta, enligt Wikipedia.

Den ökända vägen har fått smeknamnet "Highway of Tears". De många försvinnandena har lett till att man satt upp en gul skylt som varnar kvinnor från att lifta längst med vägen.

Bildkälla: Izithombe via Wikimedia Commons

3. Mysteriet med Mary Celeste

Mary Celeste var ett segelfartyg som seglade från New York i november 1872. Målet var Genua i Italien. Men mystiska omständigheter skulle göra att fartyget aldrig kom fram med sin besättning.

Besättningen bestod av kaptenen Benjamin Briggs och sju andra, bland annat hans fru och tvååriga dotter.

Egentligen var det inget konstigt med resan. De hade förnödenheter för att klara sig ett helt halvår till havs. Man förde även en logg dagligen. Den visade inte att något konstigt skulle ha hänt under resans gång.

Trots det hittades segelfartyget övergivet utanför Portugals kust en månad senare. Alla ombord var spårlöst försvunna.

Ingen var stulet eller förstört. Det enda som saknades var en livbåt och en sextant, enligt Wikipedia.

Ingen av de ombordvarande har någonsin återfunnits.

Det har spekulerats om att båten drabbats av pirater, men den teorin kanske kan avfärdas i och med att inget stals. En annan teori är att besättningen övergav fartyget under en storm och att deras livbåt sedan sjönk.

Men vad som egentligen hände besättningen får vi förmodligen aldrig veta.

Bildkälla: RedCoat10 via Wikimedia Commons

4. Vem är D.B. Cooper?

Den 24 november 1971 köpte en man som påstod sig heta Dan Cooper en biljett till en flygning mellan Portland i delstaten Oregon och Seattle i delstaten Washington i USA.

Mannen beskrevs vara i 40-årsåldern. Han bar en mörk kostym, slips och skjorta.

Väl ombord tände han en cigarett, beställde en drink och vinkade strax efter start till sig en av flygvärdinnorna – och gav henne en lapp.

På lappen stod det att han hade en bomb i sin portfölj. Han begärde också 200 000 dollar (i dagens penningvärde värt 1 217 402 dollar, alltså över 9,6 miljoner kronor). Han begärde också fyra fallskärmar och en tankbil för att fylla på planet med bränsle.

Planet landade sedan i Seattle, och efter att mannen fick pengarna och fallskärmarna släppte han de 36 passagerarna. Han berättade under tiden att de sedan skulle flyga till Mexico med ett stopp i Nevada. Sedan lyfte planet igen.

Men när planet landade i Reno var mannen borta. Någonstans mellan Seattle och Reno hade han hoppat ut med en fallskärm.

1980 hittade en ung pojke på semester i Oregon en del av lösenpengarna. Man hittade även en bit av en fallskärm på en av mannen potentiella landningsplatser, skriver Newsweek.

Men förutom det fann man inte mycket mer. Så vad som egentligen hände med flygplanskaparen D.B. Cooper är än idag ett stort mysterium.

Fantombild av D.B. Cooper. Bildkälla: U.S. Federal Bureau of Investigation via Wikimedia Commons

5. Det kusliga försvinnandet vid Flannan Isles Lighthouse

I december 1900 befann sig tre fyrvaktare, Thomas Marshall, James Ducat och Donald MacArthur, vid fyren Flannan Isles Lighthouse som ligger vid Skottlands kust.

På morgonen den 26 december upptäckte man dock att de tre skötarna hade försvunnit spårlöst.

Joseph Moore, som var fyrvaktarnas avlösare, var den förste att undersöka vad som hänt. På köksbordet stod det tallrikar med kött, potatis och ättiksgurka. Klockan hade stannat och en av stolarna vid köksbordet var omkullvält.

Lampan var redo att tändas och två av de tre männens rockar var borta. Porten och dörren var ordentligt stängda.

Samtidigt var fyrvaktarnas förhållningsregler stränga. Fyren var alltid tvungen att vara bemannad. Därför måste antagligen något extraordinärt ha hänt som gjort att alla tre männen lämnade byggnaden. Men varför tog en av dem inte med sig sin rock?

I fyrens loggbok hittade man fler detaljer som förbryllade ännu mer. Bland annat hade en av männen skrivit att det var hårda vindar ute, "något jag inte sett på 20 år". Han skrev också att de hade bett till gud för sin säkerhet. Det kusligaste av allt var dock att varken hårt väder eller någon storm ska ha rapporterats i trakten under den här perioden.

Det sista som skrevs i loggboken var: "Stormen är över, havet är lugnt. Gud är över allt", skriver sajten Mentalfloss.

Sedan det mystiska försvinnandet har det spekulerats i vad som kan ha hänt de tre männen. Det har pratats om allt ifrån sjömonster till spökskepp. Men vad som verkligen hände fyrvaktarna är fortfarande ett stort mysterium.

Flannan Isles Lighthouse. Bildkälla: Marc Calhoun via Wikimedia Commons

6. De döda hundarna vid Overtoun Bridge

Det här är faktiskt väldigt märkligt. Det finns en bro i Skottland som får hundar att hoppa mot sin död.

Bildkälla: Lairich Rig via Wikimedia Commons

Fler än 50 hundar har sedan 1960-talet dött vid bron. Hundratals andra har hoppat – men överlevt fallet på 15 meter. Många av dessa har dock sedan försökt igen, märkligt nog.

Det handlar om helt vanliga, friska hundar. Alla hoppar från samma ställe, alltid på torra och soliga dagar.

1994 slängde dessutom en man ner sitt barn för samma bro. Mannen försökte sedan begå självmord flera gånger.

Undersökningar som har gjorts har inte kommit fram till varför så många hundar valt att hoppa från bron. Det finns teorier om att det kan vara lukten från minkurin som gjort att de hoppat, medan andra tror att det kan ha att göra med ett särskilt ljud som bara hundar kan höra.

Ingen vet dock säkert. Så om du har hund, håll den kopplad om du är i området!

Bildkälla: Rosser1954 via Wikimedia Commons

7. Flygplanet som försvann

Det här känner nog de flesta igen. Det var den 8 mars 2014 som Malaysia Airlines Flight 370 skulle flyga från Kuala Lumpur i Malaysia till Peking i Kina.

Men någonstans längs med vägen försvann passagerarflygplanet med samtliga sina 239 passagerare samt besättning ombord.

En enorm sökinsats genomfördes efteråt, men det enda man kunde hitta var 20 stycken vrakdelar som förmodades komma från det försvunna flygplanet.

Teorier om vad som hände flygplanet har handlat om allt från att piloten skulle begått självmord (eftersom denne hade problem i äktenskapet) och eldsvåda ombord till att det skulle blivit träffat av en meteoroid eller att de alla ska ha blivit bortförda av utomjordingar.

Än så länge vet vi inte säkert – och frågan är om vi någonsin kommer att få veta.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

8. De kusliga bilderna från djungeln

Våren 2014 åkte de två tjejerna Kris Kremers, 21, och Lisanne Froon, 22, båda från Nederländerna, till Panama för att plugga spanska. En av dagarna som de var där bestämde de sig för att bege sig ut på en liten vandring i närheten av staden Boquete.

Ingen av dem kom tillbaka.

Ett intensivt sökande började, men utan framgång. Tjejerna var spårlöst borta.

Några månader senare hittade en lokalboende kvinna en ryggsäck som tillhörde tjejerna. Efter det gjordes nya sökningar i området. Då hittade man Kremers jeansshorts, hopknäppta och fint vikta uppe på en sten. Två månader efter det hittades en skelettdel samt en sko med en fot fortfarande i den.

Man hittade även 33 vitt spridda benrester längst med en flodbank. Benen visade sig genom DNA-test tillhöra tjejerna.

Det fanns för lite att gå på för att fastställa hur tjejerna hade dött. Däremot fanns det andra spår. I ryggsäcken fann man nämligen mobiltelefoner – och en kamera.

Bilderna som hittades i kameran visade först helt normala foton som tjejerna hade tagit i början på sin vandring, faktiskt samma dag som de försvann, den 1 april.

Bild på Lisanne Froon tagen samma dag som hon försvann. Bildkälla: Imgur
Bild på Kris Kremers från samma plats. Bildkälla: Imgur

Men det fanns fler bilder i kameran.

Åtta dagar efter tjejernas försvinnande hade kameran fotat över 90 bilder – mitt i natten mellan klockan 01.00 och 04.00.

Bilderna verkade vara tagna djupt inne i djungeln. De flesta var helt kolsvarta, men på några kunde man skymta vissa saker.

Bildkälla: Imgur
Den här bilden visar en kvist med plastpåsar på samt godisförpackningar på en sten. Bildkälla: Imgur
Den här bilden visar vad som förmodligen är Kris Kremers hår. Något som liknar blod ska synas vid hennes tinning. Bildkälla: Imgur

Se fler bilder här.

Information från tjejernas mobiltelefoner visade att de hade försökt ringa nödnummer under flera dagar, men utan att hitta en fungerande signal. Den sista gången mobilen slogs på var den 11 april, alltså tre dagar efter att mörkerbilderna togs, skriver The Daily Beast.

Men hur tjejerna dog, och vad som hände den natten när de 90 fotografierna togs, är fortfarande ett kusligt mysterium.

9. Kvinnan i vattentanken

I slutet av januari 2013 försvann en 21-årig kanadensisk student vid namn Elisa Lam. Två veckor senare hittades hon död i en vattentank på Cecil Hotel i Los Angeles, USA. Dödsorsaken var drunkning.

Hon kunde hittas efter att hotellgäster hade klagat på att vattnet i hotellet både smakade och såg konstigt ut.

Det visade sig att Elisa Lam hade bott på hotellet. Men hur hon hamnat i vattentanken är ett mysterium.

Det finns många konstiga omständigheter i det här fallet, men den kanske kusligaste av de alla är vad som hände med Elisa Lam strax innan hon dog. En övervakningskamera från en hiss fångade nämligen henne på bild.

På filmen ser man hur hon beter sig väldigt märkligt. Hon går in i hissen och verkar trycka på alla knappar. Men av någon anledning fungerar den inte. Hon verkar sedan leta efter någon eller något (som inte syns på bild) och sedan ser det ut som att hon försöker gömma sig.

Efter det går hon ut i korridoren och börjar gestikulera på ett väldigt kusligt sätt med sina händer. Sedan försvinner hon.

En gissning som skulle kunna förklara hennes beteende är att hon var påverkad av något, men den toxikologiska undersökningen visade att hon inte hade några droger i kroppen när hon dog.

Teorier om vad som hände Elisa Lam har efteråt handlat om allt från psykisk sjukdom till övernaturliga krafter, skriver Vice.

Kolla in klippet högst upp och avgör själv.

I en av dessa vattentankar hittades hon. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Källa och sammanställning: Cheatsheet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Hade du hört talas om någon av händelserna?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela