Så effektivt är coronavaccinet.
Så effektivt är coronavaccinet. - Foto: Johan Nilsson/TT

Beskedet: Så bra fungerar coronavaccinet

Färska siffror från Israel visar att coronavaccinet är effektivt. Av de 1,1 miljoner som fått båda doserna har bara 798 personer blivit smittade.


Redan den 19 december började Israel vaccineringen mot covid-19 med Pfizer-vaccinet, och är det land som vaccinerar snabbast i världen. 

Nu kan Israel ge positiva besked om effekten. 

1,1 miljoner israeler har fått fullt vaccin mot covid-19 – av dem blev 798 coronasmittade, 24 allvarligt sjuka och tre personer dog. Ingen av dem som dog var under 60 år, enligt siffror från VG.

– Det här är viktig data från verkligheten. Det visar att vaccinet inte bara reducerar sjukdomen, utan också reducerar smittspridningen. Det är goda nyheter för världen, säger israeliska infektionsspecialisten Eyal Leshem till VG.

Läs mer: Ingen virusuppgång efter jul och nyår – antalet fall minskar

Vaccin till palestinier

Kritiska röster har höjts mot att Israel inte låtit några palestinier få vaccin. 

Israel har nu meddelat att den första lasten Moderna-vaccin levererats till den ockuperade Västbanken. Det handlar om 2 000 doser, skriver TT. 

LÄS MER:

Här är länderna du får besöka – när du är vaccinerad

Varningen: Så kan kylan göra att smittspridningen ökar

Här stoppas coronavaccineringen – av vaccinmotståndare

Relaterat
Senaste nytt

Börsen väntas öppna nedåt

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman dömdes i tingsrätten för att ha mördat 21-åriga Tove. Efter överklagan, tas det uppmärksammade fallet nu upp i hovrätten. Här är allt som hänt sedan Tove försvann i oktober 2022.

Frågan i Sunaks tal: Blir det några snabbtåg?

När vågar Tories hålla val? Och ska den omtalade biljonjärnvägen kapas? Det är frågorna i fokus när Storbritanniens premiärminister i dag håller tal på partikongressen i Manchester.

Nio av tio gängkriminella återfaller i brott

Hela 91 procent av ungdomarna med gängkoppling som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott inom några år, enligt en ny rapport.

Flygresor fortsätter öka – till utlandet

Svenskarnas flygresor ökade i september med fem procent jämfört med samma månad 2022, enligt ett pressmeddelande med statistik från statliga Swedavias flygplatser. Utvecklingen beror främst på ökat utrikesresande från Arlanda.

Statsvetare: Bäddar för nya kriser i USA

1 timme sedan
Beslutet att avsätta Kevin McCarthy visar på en spricka inom Republikanerna som kan leda till nedstängning i USA – och problem för Ukraina. Det menar statsvetaren Chris Galdieri, som flaggar för att de kommande veckorna kan bli tumultartade.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.