Vaccineringen vid Dodger Stadium fick avbrytas — på grund av vaccinmotståndare.
Vaccineringen vid Dodger Stadium fick avbrytas — på grund av vaccinmotståndare. - Foto: Foto: Irfan Khan/TT och Damian Dovarganes/TT

Här stoppades coronavaccineringen – av vaccinmotståndare

Vaccineringen mot corona har kommit igång världen över, däribland i USA. Men under helgen fick vaccineringen vid Dodger Stadium i Los Angeles avbrytas — på grund av omfattande protester från vaccinmotståndare.


Sedan den 15 januari har Dodger Stadium, hemarena för basebollaget Los Angeles Dodgers, öppnat sina portar för att ta emot riskgrupper som ska vaccineras mot corona. 

Arenan har, enligt Los Angeles Times, omvandlats till en av USA:s största vaccinationscentraler, med omkring 5 770 utdelade vaccindoser per dag. Men under helgen fick vaccinationscentralen stänga tillfälligt till följd av protester.

Varnade för "faran" med vaccin

Det var under lördagseftermiddagen som drygt 60 vaccinmotståndare samlades utanför entrén till den tillfälliga vaccinationscentralen vid Dodger Stadium. 

Med skyltar och rop om den påstådda faran med vaccinering försökte de övertala människorna som, i sina bilar, köade för att vaccinera sig mot corona.

Köerna till vaccinationscentralen vid Dodger Stadium ringlar sig vanligtvis långa. Foto: Damian Dovarganes/TT

Trots att gruppen inte var våldsam beslutade sig cheferna för Los Angeles brandkår respektive polismyndighet att stänga arenan under en timme som en försiktighetsåtgärd. Detta resulterade i att den redan långa kötiden för att få vaccin blev ännu längre.

Vaccineringen kunde återupptas

Efter att polisen varnat gruppen för att de skulle bli gripna om de fortsatte att blockera gatorna eller försökte ta sig in på arenans område skingrade vaccinmotståndarna sig. Därefter kunde vaccineringen återupptas.

Ellsworth Fortman utför vaccinationer vid Dodger Stadium. Foto: Irfan Khan/TT

— I slutändan hade det ganska liten inverkan på vaccineringen, men jag tycker synd om de som fick vänta 50 minuter extra, sa Ellsworth Fortman, chef vid Los Angeles brandkår, till Los Angeles Times

Trots att vaccinmotståndarnas protester orsakade fördröjning och väckte ilska på sociala medier, där vissa hävdade att deras anhöriga inte kunnat få sitt vaccin på grund av protesterna, kunde 5 740 vaccindoser delas ut under lördagen. 

Läs mer

Spaniens hantering av vaccinmotståndare: "Kommer registreras"

SD:s väljare mest skeptiska till vaccinet — enligt Sifo

Risk för kökaos när 5,6 miljoner svenskar ska boka vaccinering

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!