Så många svenskar ljuger om inköp för sin partner.
Så många svenskar ljuger om inköp för sin partner. - Foto: Pixabay

Så många svenskar ljuger för partnern om sin shopping

​Att slänga med en vit lögn då och då i ett förhållande gör nog många sig skyldiga till. Oftast kan den vita lögnen handla om ett försök att undvika en större diskussion, något som nu visar sig vara vanligare än du trott.


En undersökning gjord av Klarna avslöjar att nästan 41 procent av alla svenskar som befinner sig i ett förhållande ljuger för sin partner om priset på det senaste inköpet.

Känner du igen dig?

Vanligast bland småbarnsföräldrar

Enligt de småbarnföräldrarna som deltog i intervjun handlade de flesta fall om ett försök att slippa en debatt om hushållsekonomin, eftersom att den kan vara väldigt skör de första åren som föräldrar. Denna grupp visade sig även vara de som oftast ljuger – hela 45 procent uppger sig ha hållit på sanningen för sin partner.

– Hushållsekonomin är ofta som tuffast under småbarnsåren eftersom man har fler munnar att mätta. Därför blir ekonomi en fråga som oftare leder till diskussion. Att då och då dölja utgifter för att slippa dessa diskussioner är naturligt, säger Niklas Gillström, press- och public affairschef på Klarna.

Män ljuger mest

Bland könen framgår det att män snäppet oftare slänger med osanningar. 42 procent av männen kontra 39 procent av kvinnorna som intervjuades erkände att de ljuger för sin partner.

Vad är det då folk ljuger mest om?

Enligt studiens resultat väljer män oftast att ljuga om inköp av elektronik. Kvinnor döljer oftare inköp av nya kläder och heminredning. Detta stämmer överens med de siffror som Klarna kan se genom deras transaktionsdata – svenskarna ljuger om de inköp i den kategori som de oftast handlar inom.

– Slutsatsen är att konsumenter i högre utsträckning tenderar att ljuga om den shopping de gör oftast. Kvinnor köper mer kläder online än män, och män köper mer elektronik än kvinnor, så det är ingen överraskning att det är de kategorierna som de också mest sannolikt döljer kostnaden för, fortsätter Niklas.

"Det överraskar lite grann"

På frågan om resultaten var chockerande, menar Niklas att den höga andelen personer som faktiskt ljuger om sina inköp var häpnadsväckande.

– Jag är inte förvånad över företeelsen. Men jag är förvånad över att det ändå är fyra av tio, det överraskar lite grann. Skulle jag gissa spontant hade jag lagt mig på en lägre siffra. Ibland kan det vara svårt med privatekonomin.

Delad ekonomi en faktor

Niklas menar också att en gemensam budget, med delade utgifter, kan vara en anledning till varför fyra av tio svenskar väljer att dölja sina inköp. 

– Har man en gemensam budget så innebär det ju också att man delar ansvaret för ekonomin. Har man då hamnat i en situation där man har spenderat mer pengar än man förväntat sig, vilket kan ske oavsiktligt eller avsiktligt, så tror jag att man är mer mån om att dölja kostnaden för sin partner för att slippa diskussionen, säger Niklas till Nyheter24.

Norrland ärligast

Något som också framgick i undersökningen var den demografiska kartan över var i Sverige det ljugs som mest.

Norrland visade sig vara den del av landet där man är som mest ärlig mot sin partner. 68 procent meddelade att de aldrig har dolt eller ljugit om ett köp. Vanligare att vrida på sanningen är det alltså i Stockholm och södra Sverige, där 51 procent i Stockholm och 58 procent i södra Sverige uppger sig ha ljugit för sin partner om kostnaden.

Niklas menar att det är svårt att hitta en specifik anledning till varför det skiljer sig så drastiskt mellan olika delar av Sverige. Det framgår däremot i undersökningen att människor som bor i Stockholm eller södra Sverige anser sig vara bättre på att slösa pengar, medan man i norra Sverige beskriver sig som bättre på att spara.

– Det kan finnas en korrelation där. Får du frågan "är du en person som slösar eller sparar" och du säger att du slösar, så kanske du har en självinsikt om att du spenderar för mycket pengar. Är du någon som sparar och någon frågar vad det du köpt kostar, så kanske du känner att du kan vara ärlig eftersom att du är medveten om att du är en person som vanligtvis sparar pengar, avslutar Niklas i intervjun med Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!