Anne kontaktade inte rätt person – Då blev hon utesluten ur Kennelklubben

Vid två tillfällen fick Anne Söderström oanmält besök från en av Svenska Kennelklubbens inspektörer när hon inte var hemma. Hon kontaktade då klubben för att få till ett nytt besök – men fick istället veta att hon uteslutits.


I kvällens Kalla Fakta vittnar flera personer om vad de upplever som hårda och orimliga regler inom Svenska Kennelklubben. 

De som intervjuas är personer som uteslutits från klubben på grund av saker som de själva ser som orättvisa eller orimliga. 

En av de som berättar om sina upplevelser med klubben är Jack Brander, som föder upp Golden Retreivers. 

Han menar att ett uteslutande från klubben kan vara förödande för den som själv föder upp, tävlar eller arbetar med hundar. 

Jack menar att det är mer ett krav än ett val: 

– Annars har du inte någon tillgång till rashundssporten. Inte uppfödning, du kan inte tävla, du kan inte göra någonting, säger han till Kalla Fakta. 

Jack Brander i Kalla Fakta. Foto: TV4

Svenska Kennelklubben dementerar

Men vd Ulf Uddman och ordförande Pekka Olson menar att den som följer Klubbens riktlinjer generellt har en positiv upplevelse. 

– Om man håller sig till de skyldigheterna och de regelverken så är det jättebra att vara med i Kennelklubben, säger Pekka Olson, ordförande för Svenska Kennelklubben. 

Från vänster till höger: Peka Olson, ordförande på SKK, Ulf Uddman, vd på SKK. Foto: Kalla Fakta, TV4

"Vill att du kontaktar mig omedelbart"

Anne Söderström var ute på ett ärende när hon fick besök av en Kennelkonsulent. 

Kennelkonsulenter arbetar som inspektörer på Kennelklubben och kan oanmält komma på besök för att se till att djuren mår bra. 

– Jag hade varit borta och gjort någonting, handlat, tränat någonting. Då låg det en papperslapp i brevlådan där det stod "eftersom du inte var hemma så vill jag att du kontaktar mig omedelbart", säger hon i TV4:s Kalla Fakta. 

Anne Söderström i TV4:s Kalla Fakta. Foto: TV4

Det hände en gång till att en Kennelkonsulent kom förbi Annes hem när hon inte var hemma.

Hon valde då att höra av sig till klubben för att bestämma en tid när hon befann sig i hemmet då hon kunde ta emot besöket. 

Anne blev utesluten

Enligt henne själv fick hon inget svar på lång tid. Istället fick hon ett besked några veckor senare: Hon hade uteslutits från klubben. 

Anne förklarar att hon inte kritiserar det faktum att man väljer att inspekterar djuren. 

– För man ska kolla att djuren har det bra, säger hon till Kalla Fakta. 

Kritiken riktar hon mot hur ärendet skötts och det faktum att man förväntas vara hemma närhelst det oanmälda besöket sker. 

Hör Annes egna ord i videospelaren ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!