Experter varnar för att det kan bli extra många bedrägerier under årets alla hjärtans dag.
Experter varnar för att det kan bli extra många bedrägerier under årets alla hjärtans dag. - Foto: Foto: Burak Kostak/Pexels och Leo Sellén/TT

Varningen: Bedrägerierna kan öka under alla hjärtans dag

Säkerhetsexperter inom IT varnar för att antalet romansbedrägerier, där bedragare inleder en kärleksrelation med någon för att lura personen på pengar, kan skjuta i höjden under årets alla hjärtans dag – till följd av corona.


Under 2019 var det, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, 993 stycken svenskar som anmälde till polisen att de blivit utsatta för så kallade romansbedrägerier. Polisen definierar dessa bedrägerier som försök att inleda kärleksrelationer med någon, i syfte att lura personen ifråga på pengar. 

Romansbedrägerier ökar vanligtvis runt alla hjärtans dag, men nu varnar IT-säkerhetsföretaget Mimecast för att bedragarna kan bli särskilt aktiva i år. 

En konsekvens av coronapandemin

Bedrägerierna lär öka som en konsekvens av den rådande coronapandemin, uppger företaget i ett pressmeddelande till Nyheter24. Allt fler dejtar nämligen online eller via appar, snarare än på restauranger och barer. Därmed väntas bedragarna bli särskilt aktiva online under kärlekens dag den 14 februari. 

Även yngre kan bli offer

Vissa grupper är vanligtvis särskilt sårbara för romansbedrägerier under alla hjärtans dag.

– Data visar att den grupp som framförallt blir måltavla för de här bedrägerierna är äldre singelkvinnor, säger Carl Wearn, chef på avdelningen för e-kriminalitet vid Mimecast, till Nyheter24.

Carl Wearn. Foto: Mimecast

Men Wearn betonar att årets alla hjärtans dag skiljer sig från tidigare år och att även yngre löper större risk att bli utsatta.

– Just nu känner sig många människor, inklusive unga personer, särskilt ensamma till följd av de rådande restriktionerna. Därför söker även de sig, i högre utsträckning, till onlinesfären för att hitta och skapa relationer till andra. Samtidigt försöker kriminella komma åt pengar från vilken källa som helst, oavsett ålder, förklarar Wearn. 

Expertens rekommendationer

Wearn och Mimecast ger tre enkla tips för hur du kan skydda dig själv mot romansbedrägerier och de skador de kan ställa till med. 

  1. Använd inte jobbdatorn för att nätdejta. Mer fler som jobbar hemifrån via datorn kan det också vara så att fler använder sin jobbdator i privata syften. Men gör inte det – då finns nämligen risken att du äventyrar hela arbetsplatsens säkerhet. 
  2. För aldrig över pengar till någon du inte träffat på riktigt – det gäller även om ni haft kontakt i flera månader.
  3. Om du misstänker att du blivit utsatt för ett romansbedrägeri, kontakta polisen – och vet om att du inte är den enda som råkar ut för bedragare.

Läs mer

Äldre utsatta för bedrägeri – person utger sig för att vara Folkhälsomyndigheten

Postnords varning: Allt fler bedrägerier i coronatider

Swish-bedragare härjar: Så skyddar du dig

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.