Swish-bedragare härjar.
Så skyddar du dig mot Swish-bedragarna. - Foto: Anders Wiklund/TT, Jessica Gow/TT

Swish-bedragare härjar: Så skyddar du dig

Bedrägerier är ett av Sveriges vanligaste brott och hundratusentals personer drabbas varje år. Men det finns sätt som man kan avslöja bluffarna på. Här får du de viktigaste tipsen!


Var sjätte brott som anmäls är ett bedrägeribrott och förra året drabbades minst 260 000 personer. Och samtidigt som exempelvis stöldbrott minskade så ökade antalet bedrägerier.

Nyligen blev en kvinna i 80-årsåldern av med 100 000 kronor och en annan kvinna förlorade 50 000 kronor, skriver Aftonbladet.

Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter menar att brottstypen är väldigt passande för kriminella av flera olika skäl. 

– Det är ett enkelt sätt att komma över pengar, bedrägerier kan man göra på distans och man kan vara anonym. Vilket gör det här attraktivt att jobba med, säger hon till Aftonbladet

"Vishing" ökar

Brottet "vishing" blir vanligare. Bildkälla: Isabell Höjman/TT

Den brottskategori som kallas "vishing" har under senare tid ökat lavinartat. Det går ut på att bedragaren ringer och utger sig för att vara bankman eller polis. Personen försöker sedan få dig att lämna ut dina bankuppgifter. Bedragarens mål är att kunna ta kontroll över ditt Mobila Bank-ID och sedan tömma kontot.

Men det finns sätt att skydda sig mot dessa brott. Här kommer tre tips: 

1. Be att få ringa tillbaka

Om någon ringer dig och ber om att få tillgång till dina bankuppgifter eller ditt Mobilt Bank-ID, så ber du istället att få ringa tillbaka. Då kan du med säkerhet få reda på om det är en bedragare eller din riktiga bank som kontaktat dig. Detta är särskilt viktigt då det inte är du som tagit initiativ till samtalet. 

2. Du kan alltid sköta det på egen hand

Med dagens teknik så kan du hantera alla dina konton, lån och dina kort på egen hand via din internetbank eller mobilbank. Du behöver ingen annan att göra det åt dig. 

3. Kolla noga efter "legitimering" eller "signering"

När du verifierar något med ditt Mobila Bank-ID ska det alltid stå "legitimering". Skulle det istället så "signering" så är du påväg att godkänna ett uttag eller köp. Titta alltid noga efter vad som står på skärmen så att det stämmer överens med vad du vill göra, skriver Nordea.

Mer nyheter: Experten: Så ska du göra om du hör skottlossning där du bor

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du Swish?
Tack för din röst!