Lena Hallengren om regeringens hantering av pandemin.
Lena Hallengren om regeringens hantering av pandemin. - Foto: Bildkälla: Christine Olsson/TT & Mikael Fritzon/TT.

Lena Hallengren om hanteringen av pandemin: "Ångrar inget"

I en intervju med Aftonbladet berättar socialminister Lena Hallengren om hur hon ser på corona-året som gått. "Jag tycker att regeringen och Sverige har samlats som nation och hanterat det på det sätt vi har kunnat", säger hon.


Socialminister Lena Hallengren är en av de ministrar som ansvarat för regeringens strategier under pandemiåret 2020. Hon har, liksom många andra, fått en hel del kritik.  

Men personligen så ångrar hon ingenting. I en intervju med Aftonbladet berättar hon om hur hon ser på sin egen och regeringens insats under coronakrisen. 

– Jag kände att vi varenda dag sprang så fort vi kunde. Det var så otroligt mycket som skulle lösas hela tiden, säger hon till Aftonbladet.

"Orättvis bild"

Samtidigt som Hallengren inte känner att hon kunde ha gjort något annorlunda så berättar hon att hon dagligen känt att hon inte velat lämna jobbet. 

– Det känns som att jag inte kan gå hem sent nog och inte vakna nog tidigt, säger hon till Aftonbladet. 

Hallengren bemöter även kritiken som riktats mot regeringen som handlar om att vaccinationerna mot covid-19 går för långsamt jämfört med andra länder. 

– Jag tycker det är en tråkig bild, att Sverige skulle vara så dåliga och långsamma och alla andra är så mycket bättre. Det är inte min uppfattning, jag tycker det är en orättvis bild, säger hon. 

Socialministern förklarar att vaccinet först måste komma till Sverige för att man ska kunna vaccinera människor, och att hon tror att det kommer rulla på så fort vaccindoserna är på plats. 

"Tufft att bli anklagad för att ha dödat 12 000 människor"

Hallengren förklarar att hon försöker ta åt sig av den konstruktiva kritiken och svara på den. Men att det spelar roll vem avsändaren är. 

– Jag kan inte sitta och läsa Facebooktrådar och ta till mig av alla dumskallar som skriver och som knappt kan tala om sina namn, säger hon och fortsätter: 

– Men det är klart att det är ganska tufft att bli anklagad för att ha dödat 12 000 människor. 

Hon tillägger att det var oundvikligt att svenskar skulle dö under pandemin, men att hon berörs av människors berättelser. 

– Siffror är en sak, men bakom dödstalen så döljer sig människor, säger Hallengren till Aftonbladet

Socialminister Lena Hallengren. Bildkälla: Jessica Gow/TT.

LÄS MER: 

Kravet på Anders Tegnell: "Var är vaccinet?"

Vaccindoser misstänks ha blivit stulna: "Fruktansvärt" 

Ny studie: Varannan ung kvinna mår sämre nu – än innan pandemin

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!