Torsdag 21 Okt
Stockholm

Vaccindoser misstänks ha blivit stulna: "Fruktansvärt"

Under måndagen meddelade Region Östergötland att 12 vaccindoser mot covid-19 misstänks ha blivit stulna från en lokal vaccinationscentral. Trots det vidhåller regionens säkerhetschef Rickard Lundin att man har god uppsikt över sina doser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Sedan vaccineringens början har Missionskyrkan i Linköping fungerat som en vaccinationscentral, där flera vårdcentraler arbetar med att vaccinera personer i fas 1. 

Här innefattas boende på särskilda boenden, patienter med hemtjänst, personal inom äldreomsorg, och hälso, sjukvård- och annan omsorgspersonal.

"Det kan röra sig om en stöld"

Under måndagen misstänker kyrkan att man blivit bestulna på vaccin. Totalt rör det sig om 12 doser, och händelsen är under pågående utredning. 

– Vi håller på att utreda vad som inträffat. Det kan röra sig om en stöld, men det kan också finnas andra förklaringar, säger Rickard Lundin, säkerhetschef i Region Östergötland, till Corren.

Exakt vad som hänt är med andra ord inte klarlagt ännu, och än så länge är den misstänkta stölden inte polisanmäld. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Händelsen är inte polisanmäld – ännu

En anmälan kommer upprättas om regionen inte hittar någon naturlig förklaring bakom dosernas försvinnande. 

Ett exempel på naturlig förklaring kan vara att doserna redan blivit förbrukade, men att detta glömts bort att räknas in av närvarande personal. 

"Vi har en god säkerhet"

Trots den misstänkta stölden hävdar Lundin att regionen har god uppsikt över sina tilldelade vaccindoser. Exakt hur de skyddas vill han däremot inte gå in på.

– Men jag bedömer att vi har en god säkerhet kring vaccinen här i Östergötland. Därför är det viktigt att gå till botten med om det är en stöld eller om de har försvunnit på ett annat sätt, säger han till Corren.

Läs mer:

Därför avråder WHO från vaccinpass

Hon är äldst i Europa – och överlevde corona

"Oro för en tredje våg" – här är länen där smittan ökar mest

Kommentera
Kopiera länk
Dela