Resandet i kollektivtrafiken ökar – enligt ny mobildata

- 16/02/2021, 20:51

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har sedan länge uppmanat de som kan att jobba hemifrån och att inte resa i kollektivtrafiken i onödan. Under en lång period minskade resandet, men nu visar ny mobildata att allt fler svenskar reser kollektivt.

Ända sedan i våras, när coronapandemin tog ett grepp om Sverige, har svenskarna uppmanats att undvika resor i kollektivtrafiken om de inte är absolut nödvändiga. 

Så sent som i november visade data från flera regioner att resandet inom kollektivtrafiken i storstäderna minskat, enligt SVT. Men nu visar färsk mobildata att den trenden vänt. 

En ökning med 20 procent

Allt fler svenskar har, under de senaste veckorna, rest kollektivt – i synnerhet under morgonens rusningstrafik. Antalet mobiltelefoner i rörelse vid tågstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö ökade, mellan vecka fyra och vecka sex, med totalt 20 procent. Det visar anonymiserad rörelsedata från svenska mobiloperatörer. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Vi kan se tydliga ökningar sedan början av 2021 och det ökar nu nästan varje vecka, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på mobiloperatören Tre, till Sveriges Radio

Kan bero på påbörjad vaccinering

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyheter24 har tidigare rapporterat om en studie som visat att information om vaccineringen kan leda till att människor slappnar av och är mindre benägna att följa rådande coronarekommendationer – och enligt Lundberg skulle det ökade resandet kunna bero på just det. 

– Möjligtvis beror ökningen på att man ser att vaccineringen har kommit igång och att kurvorna går ned när det gäller dödstal, säger han till Sveriges Radio

Läs mer

Nya regler för tåg och bussar från och med idag

Här åker Anders Tegnell tåg i rusningstrafik – utan munskydd

Franska förslaget: Tåg mellan Paris och Malmö