Torsdag 6 Maj
Stockholm

Franska förslaget: Tåg mellan Paris och Malmö

Frankrike vill ha nattåg mellan Paris och Malmö.
Frankrike vill ha nattåg mellan Paris och Malmö. Foto: Foto: Erik Johansen/NTB/TT och Francois Mori/AP/TT

Nu vill Frankrikes regering, med den franske transportministern i spetsen, expandera landets internationella tågtrafik. Totalt vill de utveckla tio nya rutter med nattåg – varav ett går mellan Paris och Malmö.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Frankrikes transportminister har ett mål för utvecklingen av den franska, internationella, tågtrafiken – och målet inkluderar Sveriges tredje största stad.

"Nattåg har allt som kan attrahera resenärer"

Foto: Claude Paris/AP/TT

Enligt den franske transportministern Jean-Baptiste Djebarri är det nu läge för att satsa mer än någonsin på den internationella tågtrafiken. 

– Med de ekologiska konsekvenserna, flygskam och den pågående pandemin som omformar vårt resande, så har nattåg allt som kan attrahera resenärer, säger Djebarri till Le Parisien.

Föreslagen rutt: Paris – Malmö

Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Den franska regeringen har nu, enligt The Local France, publicerat en sammanfattning av en statlig rapport där möjligheten att expandera nattågstrafiken undersökts. I rapporten föreslås tio ny rutter för nattågen – varav en rutt går mellan Paris och Malmö, via Bryssel. 

Förhoppningen är att samtliga rutter ska trafikeras innan år 2030.

"Inte en dag för tidigt"

Foto: Francois Mori/AP/TT

Det franska förslaget får positiv respons från nätverket Schyst resande, som jobbar för ett hållbart resande – både för miljö och människor.

– Det är ett fantastiskt förslag och inte en dag för tidigt. Vi är många som vill resa och uppleva världen, men på ett klimatsmart sätt. Att åka tåg genom Europa är dessutom det ultimata sättet att resa på - för miljön men även för den egna upplevelsen, säger Helena Myrman, projektledare på Schyst resande, till Nyheter24.

Sverige har tidigare satsat på nattåg i Europa

Det är fortfarande oklart hur den svenska regeringen ställer sig till förslaget. Men så sent som i somras beslutade de sig för att satsa 300 miljoner kronor för att kunna komma igång med tågtrafik mellan Malmö och Bryssel innan hösten 2022, enligt SVT.

Per Bolund (MP). Foto: Ali Lorestani/TT

– Det här ger verkligen möjlighet att upptäcka Europa på hållbarast möjliga sätt, sa miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till SVT i somras om de planerade nattågen till Bryssel.

Läs mer

Nya regler för bussar och tåg från och med idag

Regeringen vill begränsa antalet resenärer på buss och tåg

Tågluffguide: Så planerar du den ultimata tågluffen i Europa

Kommentera
Kopiera länk
Dela