Torsdag 24 Jun
Stockholm

Så blir ditt "smarta" hem en livsfara – enligt experten

Foto: Thomas Winje​ Øijord/TT/Malmö Universitet
Foto: Thomas Winje​ Øijord/TT/Malmö Universitet. Foto:

Allt fler hem fylls av "smarta" prylar, och redan 2025 kan antalet uppkopplade enheter överstiga 75 miljarder. Smidigt, effektivt – men riskfyllt, visar en ny avhandling från Malmö Universitet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

"Smarta" klockor, tv-apparater, lampor och högtalare. Ja, våra hem blir allt mer uppkopplade – men det är inte helt riskfritt.

En ny avhandling av Joseph Bugeja, doktorand vid Fakulteten för teknik och samhälle vid Malmö universitet, visar nämligen att många av våra smarta enheter kan samla in känslig information från oss.

Det, i sin tur, gör oss sårbara för intrång.

– Det är lätt att anta att du är den enda som kan följa dina husdjur på hemmets övervakningskameror, och den enda som kan be din högtalare att sätta på dina favoritlåt. Men de här systemen kan utnyttjas av personer utanför hemmet och hota din privata sfär, säger Bugeja till Nyheter24.

Så kan en attack bli livsfarlig

Och integritetsfaktorn är inte den enda att ha i åtanke – det finns andra typer av intrång som kan orsaka ännu större skada. 

– En smart enhet kan manipuleras över internet. Tänk vad som skulle kunna hända om en sådan attack slår ut ditt larmsystem eller din brandvarnare, menar Bugeja.

Expertens viktigaste råd – så här skyddar du dig

Det kan vara svårt att skydda sig själv från intrång, men det finns flera åtgärder du som privatperson kan vidta för att maximera ditt skydd. 

Bugeja ger sin viktigaste tips:

  • Installera inte alla enheter på samma hemnätverk.
  • Undvik eller stäng av funktioner du inte tror att du kommer använda.
  • Håll din smarta enhet uppdaterad med den senaste programvaran, och följ leverantörens rekommendationer för installationer.
  • Om din enhet kan spela in ljud eller bild, som en mikrofon eller kamera, se då till att placera den i en okänslig/icke-intim miljö.
  • Om du inte behöver ha din enhet uppkopplad till internet för att den ska fungera – ha inte det.

Läs mer:

SD utsatta för hackerattack – medlemsregistret kan vara stulet

Så många personer kan spionera genom din webbkamera varje dag

Lyssna på när Anonymous hackar Donald Trumps telefon

Kommentera
Kopiera länk
Dela