President Joe Biden bredvid en bild på en jordglob som sjunker ner i vattnet.
1 av 2
President Joe Biden beslutade att USA återigen skulle vara med i Parisavtalet. - Foto: Evan Vucci/AP/TT och Fredrik Sandberg/TT
Is som smälter.
2 av 2
Parisavtalet innebär att länderna tillsammans ska kämpa för klimatet. - Foto: John McConnico/AP/TT

Nu är USA återigen med i Parisavtalet – men vad innebär det?

Ett av Joe Bidens första beslut som president var att USA skulle återgå till Parisavtalet. Den 19 februari är de officiellt med i avtalet igen. Men varför är det så viktigt?


Det var den tidigare presidenten Donald Trump som beslutade att USA inte längre skulle vara med i Parisavtalet. I november förra året gick det igenom och landet blev det första som valt att utträda. Ett beslut som många befarade kunde leda till förödande konsekvenser. Trumps klimatpolitik är omdiskuterad och han har bland annat kallat den globala uppvärmningen för en stor bluff.

När president Joe Biden tillträdde såg han snabb till att ändra på detta och 107 dagar efter utträdet har landet officiellt gått med igen, skriver Daily mail.

Donald Trump tog beslutet att USA inte längre skulle vara med i Parisavtalet. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Vad innebär egentligen Parisavtalet?

Parisavtalet trädde i kraft år 2016 där länder tillsammans lovade att göra sitt bästa för att bekämpa klimatkrisen. Ett av löftena är att hålla den globala medeltemperaturen långt under två grader och sikta på att stanna vid 1,5. 

Alla länder som skrivit på avtalet är bundna till en internationell lag, men inget straff delas ut om inte klimatmålen nås. Var femte år ska alla länderna som skrivit under lämna in en individuell klimatstrategi som ska visa hur de på bästa sätt ska nå målen. Av de större utsläppsländerna är det bara Iran och Turkiet som inte undertecknat avtalet.

Parisavtalet instiftades för att rädda vår planet. Fredrik Sandberg/TT

Hur ser Sveriges del i Parisavtalet ut?

Under år 2020 uppmanades alla länder att lämna in sin långsiktiga klimatstrategi och Sverige var ett av de första länderna att anta ett netto-noll mål, skriver Regeringen i ett pressmeddelande. Det innebär att Sverige ska jobba för att år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser.

En del i avtalet är även att de rikaste länderna ska ta täten i klimatarbetet och hjälpa till ekonomiskt för att underlätta arbetet i utvecklingsländer, där Sverige är ett av länderna av de som bidrar mest.

Inget annat land drog sig tillbaka från Parisavtalet efter att USA lämnat. Men enligt FN:s tidigare klimatchef Christiana Figueres är det stora problemet Trump administrationens avsaknad av klimatåtgärder.

/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!