Lördag 27 Nov
Stockholm

Därför kan det bli förödande om USA lämnar klimatavtalet

Donald Trumo har enligt källor övervägt att lämna Parisavtalet.
1 av 3
Donald Trumo har enligt källor övervägt att lämna Parisavtalet. Foto: TT
Det skulle kunna få förödande konsekvenser på många håll.
2 av 3
Det skulle kunna få förödande konsekvenser på många håll. Foto: TT
Här är han (med Melania Trump) på Sicilien för att gå på klimatmötet G7.
3 av 3
Här är han (med Melania Trump) på Sicilien för att gå på klimatmötet G7. Foto: TT

Donald Trump har visat klara indikationer på att USA ska lämna Parisavtalet. Det kan få förödande konsekvenser.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En stor bluff. Det anser USA:s president Donald Trump om den globala uppvärmningen. Därför har han nu, enligt källor publicerade av tidningen Axios, övervägt att lämna Parisavtalet.

Och det kan få förödande konsekvenser. Här kan du läsa om 5 bevis på att vi måste börja ta klimathotet på allvar.

Avtalet skrevs under 2016 av ledare från länder över hela vår jord. Syftet är att motverka klimatförändringar samt att begränsa utsläppen och förstöringen av vår miljö. Ett av målen var bland annat att begränsa ökningen av jordens medeltemperatur till 1,5 grader till år 2050.

USA är ett av västvärldens absolut mäktigaste länder och enligt FN är det ett av de fyra länderna i världen som har sämst inverkan på miljön. De rikaste av länderna i avtalet har dessutom lovat att vara med och betala för utsläppsminskningar i utvecklingsländer.

Giphy

Enligt Trump ska han bestämma sig nästa vecka gällande Paristavtalet. Den information kommer från en tweet som han skickade ut i helgen.

Twitter

Förra veckan deltog Trump i det så kallade G7-mötet i Italien. Det är därifrån som uppgifterna om att Trump redan beslutat sig för att dra sig ur kommer, uppger Axios.

Varför är det en så stor grej om USA vill lämna avtalet?

Jo, dels är USA världens största ekonomi. Dels har landet en av världens högsta utsläpp av koldioxid per person. Eftersom de också har ett stort inflytande så kan andra länder få för sig att lämna överenskommelsen.

Och eftersom USA har så mycket pengar så blir delen som går till utvecklingsländer mycket mindre.

– Det viktigaste är att avtalet skickar rätt signaler till alla stora aktörer i världen och det kommer det att göra långt innan alla länder har skrivit på. Paris är annorlunda än tidigare möten på så sätt att även USA och Kina är med, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, till Expressen.

TT

Går det för USA att bara lämna avtalet?

Nja. Det kommer åtminstone att ta tid. USA skrev under avtalet med Barack Obama som president och kan inte formellt lämna förrän i november 2020, uppger Axios.

Däremot kan Trump kräva att senaten får rösta om avtalet. Eftersom det är majoritet av Trumps parti, Republikanerna, i senaten så blir det högst troligt ett nej till avtalet. Och då kanske landet kan lämna tidigare.

Hur stor risk är det att USA faktiskt lämnar avtalet?

Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser att klimatavtalet är så viktigt att det inte finns utrymme att kompromissa. Hon menar att USA inte har indikerat att de vill lämna avtalet, uppger Reuters.

TT

Även USA:s energiminister Rick Perry säger att landet måste vara kvar och kämpa för minskade utsläpp av växthusgaser. Däremot vill han att avtalet ska omförhandlas, bland annat att Tyskland måste minska på sitt användande av kol, uppger TT via Helsingborgs Dagblad.

Läs också om 7 riktigt skruvade beslut som Trump tog bara efter några veckor.

TV: 6 udda vanor som Donald Trump faktiskt har

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde USA skärpa sina lagar rörande utsläpp?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela