Joe Biden utlöser nödläge i delstaten Texas.
Joe Biden utlöser nödläge i delstaten Texas. - Foto: Ashley Landis/AP/TT, LM Otero/AP/TT

Efter extrema dödskylan i Texas – Joe Biden utlyser nödläge

Den abnormala kylan har lamslagit delstaten Texas till den grad att perioden räknas som en humanitär kris. 58 personer har hittills avlidit och Joe Biden utlyser nu nödläge.


Nyheter24 skrev tidigare i veckan om den extrema kylan som förlamat delstaten Texas i USA.

11-åring dog av kyla

Då beräknades drygt 26 personer ha dött av kylan. Nu misstänker man att minst 58 personer avlidit, bland annat en 11-årig pojke som frös ihjäl under natten.

Energisystemet kollapsade

Den bitande kylan gjorde att den södra delstatens energisystem kollapsade. Vanligtvis brukar termometrarna visa på cirka 15 plusgrader såhär års, men den senaste veckan har graderna legat på runt 18 minusgrader.

Fem miljoner utan el

Fem miljoner människor har varit utan ström i flera dagar och i och med energisystemets frånvaro har människor stått ute och köat för att få vatten. Butikshyllorna har länsats och ekar tomma och situationen räknas som en humanitär kris.

Utlyser nödläge

Nu meddelar USA:s president Joe Biden att han kommer utlysa nödläge för Texas. Han skrev i söndags under en nöddeklaration och kommer se till att federala resurser delas ut för att hjälpa invånarna. Han kommer dessutom att besöka de mest drabbade områdena i nästa vecka.

Trafikolyckor, drunkningar och kolmonoxidförgiftningar har förutom kylan varit anledningar till att så många avlidit under krisens värsta dagar. Anledningen till varför förgiftningar är en av orsakerna beror på att många tagit till gasspisar och bilar som gått på tomgång för att få upp värmen i hemmen, skriver New York Times.

/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.