Mutationen beskrivs som "den värsta" – nu sprids den i Sverige

- 22/02/2021, 21:31

Den sydafrikanska virusmutationen har fått fäste i flera svenska regioner, och virologen Niklas Arnberg misstänker att de bekräftade fallen kommer att bli fler. "Det är nästan omöjligt att förhindra spridningen", menar han.

Den sydafrikanska coronamutationen har fått namnet "B.1.351" och identifierades för första gången i december 2020 i Sydafrika. 

Resultat från preliminära studier visar att den här mutationen är mer smittsam än andra. Den ger dock inte svårare symtom. Hur mutationen reagerar på de befintliga coronavaccinen är inte helt fastställt ännu. 

Trots det har den redan hunnit pekas ut som "värstingen" bland mutationerna, och nu börjar den få fäste i allt fler svenska regioner.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nästan omöjligt att stoppa spridningen

I början av januari bekräftades tre fall av den sydafrikanska mutationen i Stockholm. Efter det har man återfunnit virusvarianten i Västra Götaland, Gävleborg, Dalarna och Västmanland. 

Den sistnämnda regionen har drabbats av mutationens första klusterutbrott i Sverige. Här har 20 fall av muteringen konstaterats – och inget av dem har kunnat kopplas till utlandsresor. 

Att få stopp på spridningen av B.1.351 bedöms vara svårt, enligt Niklas Arnberg, virolog vid Umeå Universitet:

– Det är nästan omöjligt att förhindra spridningen eftersom den sannolikt är mer smittsam än ursprungsvarianten, säger han till Aftonbladet.

"Farligt och olyckligt att resonera så"

Enligt Arnberg är risken för oupptäckta fall av mutationen stor, framförallt i de regioner där man redan kunnat konstatera en spridning. 

Att man i dagsläget inte vet hur väl våra framtagna vaccin biter på mutationen från Sydafrika anses vara oroande. 

Men det är fortfarande lika viktigt att vaccinera sig när tillfälle ges, menar Arnberg:

– Vissa kanske tänker att det inte är någon idé att vaccinera sig, men det är farligt och olyckligt att resonera så. Det är väldigt viktigt att man vaccinerar sig oavsett vilket vaccin man erbjuds, säger han till Aftonbladet.

Enligt Arnberg trycks smittan tillbaka mer allt eftersom fler vaccineras. Då minskar även risken för uppkomsten av nya virusvarianter.

Läs mer:

Psykiskt sjuka inte med i vaccinplanen: "Ignoreras helt"

Nu coronatestas stockholmare vid ankomst på Arlanda

Här är länderna du får besöka – när du är vaccinerad