Barn avled efter att en hjärtoperation skjöts upp sju gånger.
Barn avled efter att en hjärtoperation skjöts upp sju gånger. - Foto: Foto: Erik Svensson/TT och Adam Ihse/TT

Hjärtoperation blev uppskjuten sju gånger – barn dog

Ett barn som vårdades vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg fick sin inplanerade hjärtoperation uppskjuten sju gånger. Innan operationen kunde genomföras avled barnet – och nu riktas skarp kritik mot sjukhuset, som också IVO-anmäls.


Barnets hjärtoperation var från början planerad att äga rum för två år sedan, men på grund av kapacitetsbrist prioriterades andra operationer, som ansågs vara mer akuta. Det gjorde att hjärtoperationen sköts upp totalt sju gånger – och innan det att operationen genomfördes dog barnet.

Drabbades av hjärtstopp

Foto: Srikijt/Alamy/Stella pictures

Familjen befann sig hemma, efter att operationen skjutits upp för sjunde gången, när barnet drabbades av hjärtstopp och avled. 

Anmäls av IVO – flera brister i journal

Nu anmäls sjukhuset av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som riktar skarp kritik mot hur vården av barnet hanterats. 

Sjukhusets hjärtavdelning har brustit när det gäller att ”planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att kravet på god vård upprätthålls”, skriver IVO i ett beslut, enligt Göteborgs-Posten

Foto: Adam Ihse/TT

Dessutom kritiserar IVO hur sjukhuset skött barnets journalföring. På grund av brister i barnets journal går det nämligen inte att fastställa huruvida barnet dog på grund av den uppskjutna hjärtoperationen eller ej. Därmed konstaterar IVO att sjukhuset brutit mot patientdatalagen.

"Råder kapacitetsbrist"

Och det här är inte första gången som Drottning Silvias sjukhus utreds av myndigheter. 

Enligt Mats Synnergren, sjukhusets verksamhetschef, har Socialstyrelsen granskat sjukhus i både Göteborg och Lund med anledning av deras bristfälliga operationskapacitet. 

Ingen av dem ska ha blivit godkända.

– Det råder i Sverige i dag en ganska tydlig kapacitetsbrist för operationsresurser, särskilt för barn, säger han.

Därför flyttas vissa operationer – enligt sjukhuset

Synnergren har svårt att uttala sig om det här specifika fallet, men uppger att sjukhuset generellt sett gör en medicinsk bedömning efter patientens vårdbehov. 

– Med det sagt: Om det är en akutpatient, då opererar vi alltid, säger Synnergren till Aftonbladet.

Det händer däremot att andra patienters inplanerade operationer flyttas runt lite för att fylla sjukhusets operationsschema.

– Vi försöker dock att flytta dem en eller två dagar, så att patienterna inte ska behöva åka hem under tiden, säger Synnergren till Aftonbladet.

Läs mer:

Kvinna gjorde abort – dog efter svåra smärtor

Sjukvårdens larm: Coronasjuka patienter söker vård för sent

Elinora, 19: Jag blev utslängd från sjukhuset

/
/
IVO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!