En ny virusvariant sprider sig i New York.
En ny virusvariant sprider sig i New York. - Foto: Bildkälla: Pexels.

Ny virusvariant sprids i New York – oroar forskare

En ny variant av coronaviruset har upptäckts i New York och det oroar forskare. Man drar nämligen kopplingar till den sydafrikanska virusvarianten, som har pekats ut som den "värsta" mutationen.


USA är det land som rapporterat in flest fall av coronasmittade i världen. Närmare bestämt 29 miljoner. Och smittspridningen är fortfarande hög. 

I veckan meddelade två olika forskningsgrupper att man upptäckt en ökad spridning av en ny variant av coronaviruset i New York. 

Detta gör forskare oroliga över mutationer som sprids i landet som hotar att påverka immunförsvaret och effekten av vaccin, rapporterar CNN. 

Kopplingar till Sydafrikanska varianten

Den nya virusvarianten har döpts till B.1.526 och har främst upptäckts hos människor i New York, men även andra områden i nordöstra USA. 

Denna nya variant ska ha vissa likheter med den sydafrikanska mutationen, som kallas för B.1.351. En mutation som blir allt vanligare och ser ut att påverka vaccinskyddet, enligt CNN. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att virusmutationen från Sydafrika har pekats ut som "värstingen" bland mutationerna. 

Härstammar från New York

– Vi ser att upptäckterna av den nya varianten har ökat under de senaste veckorna. En oro vi har är att den kan börja ta över andra virusstammar, precis som varianterna från Storbritannien och Sydafrika, säger Doktor David Ho, som leder en av forskningsgrupperna, till CNN

Han understryker samtidigt att man ännu inte har tillräckligt mycket data för att fastslå detta. 

Doktor Ho menar även att virusvarianten "härstammar hemifrån", det vill säga New York. 

New York. Bildkälla: John Minchillo/TT.

LÄS MER: 

Ny forskning: Så mycket farligare är brittiska mutationen

Coronamutationerna fortsätter spridas – det här vet vi om dem

95 muterade coronafall i Sverige – så här är de fördelade

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!