Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Island har haft över 10 000 jordbävningar – på sex dagar

Nyheter24 har varit i kontakt med Maria Hedman som bor strax utanför huvudstaden Reykjavik. Hon vittnar om rejäla skakningar, sömnsvårigheter och en växande rädsla för vulkanutbrott.


Ovanligt stora rörelser i jordskorpan på sydvästra Island tros ha orsakat ett stort antal intensiva jordskalv de senaste dagarna.

Bara i måndags kunde civilförsvarets vetenskapliga råd konstatera över 2 000 jordbävningar – och sedan i onsdags har man drabbats av mer än 10 000 skalv.

– Alla trodde det värsta var över. Men vi har haft många efterskalv, och de har inte slutat ännu, förklarar Valur Grettisson i videon ovan.

Det kraftigaste, hittills uppmätta skalvet skedde i onsdags och hade en magnitud av 5,7 på Richterskalan.

Som en enorm lastbil utanför fönstret

Nyheter24 har varit i kontakt med Maria Hedman, ordförande i Svenska föreningen på Island och boende utanför Reykjavik sedan många år. Hon menar att jordbävningar hör till det normala för islänningarna:

– Jordskalv och vulkanutbrott är vår vardag. Vi har flera hundra jordskalv varje dag, året om, men de är så små att vi känner dem inte. 

Men vissa av de senaste dagarnas jordbävningar sticker ut från mängden, även för den erfarne.

– Jordskalv av den digniteten känns som att en enormt stor lastbil kör precis utanför ditt fönster. Det mullrar rejält och sedan skakar hela huset. En gång kom det tre stycken stora skalv på raken, varav den längsta varade i 12 sekunder. Det är nog det längsta jag upplevt under de 20 år jag bott här, säger Hedman till Nyheter24.

"Du sover oroligt på nätterna"

Av de tusentals skalv man drabbats av sedan i onsdags är det bara ett tiotal per dag som de boende känner av. Men kroppen reagerar ändå, menar Hedman:

– Ditt undermedvetna känner ändå av de mindre skalven och jag börjar känna mig yr. Det känns som att jag varit i en båt i flera dagar och att marken fortfarande gungar. Du sover oroligt på nätterna för du vaknar av skalven, säger hon.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ökar risken för vulkanutbrott

Vad de boende är mest oroliga för nu är forskarnas senaste teorier om vad som ligger till grund för de upprepade skalven. 

De tros nämligen bero på magmarörelser under landsytan – och det är inte en särskilt lovande prognos.

Det ökar risken för vulkanutbrott, något som myndigheterna inte nämner i onödan, enligt Maria Hedman:

– De brukar avslå vulkanutbrott direkt och yttrar sig ytterst sällan om vulkanutbrott i kombination med jordskalv. Nu pratar de om det, och det kan tolkas som att de känner en ökad oro och ökade möjligheter för vulkanutbrott.

Ett vulkanutbrott i det utsatta området runt den isländska halvön Reykjanes skulle vara det första på närmare 800 år.

Läs mer:

Glädjebeskedet: Island nära att besegra coronaviruset helt

Islands president: Förbjud ananas på pizza

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!