Elever i alla årskurser, som rest under sportlovet, får distansundervisning på Axonaskolan.
Elever i alla årskurser, som rest under sportlovet, får distansundervisning på Axonaskolan. - Foto: Foto: Martina Holmberg/TT och Jonas Ekströmer/TT

Elever tvingas till distansundervisning – efter inrikesresor

Gymnasie- och högstadieelever i Skåne får, på inrådan av regionens smittskydd, distansundervisning denna vecka. Men en skola har beslutat att alla elever, som rest inom Sverige under sportlovet, ska distansundervisas denna vecka – oavsett ålder.


Folkhälsomyndigheten har sedan flera månader tillbaka rekommenderat alla som rest utrikes, under veckan efter hemkomst, undvika kontakt med andra. 

Men på Axonaskolan i Tollarp har man tagit rekommendationen ett steg längre. Under denna vecka stoppar man elever, oavsett årskurs, från att närvara i skolan – om de rest inrikes. 

Äldre elever distansundervisas i Skåne

Förra veckan var det sportlov i Skåne och enligt Smittskydd Skåne kan lovet innebära nya kontakter, vilket i sin tur kan leda till en ökad smittspridning. Därför har de rekommenderat samtliga skolor i regionen att undervisa gymnasie- och högstadieelever på distans under denna vecka. 

Foto: Jessica Gow/TT

Elever i förskoleklass upp till årskurs sex ska, med andra ord, undervisas som vanligt på plats i skolan. Så är dock inte fallet på Axonaskolan. 

Distansundervisning för alla som rest

Sent under förra veckans sportlov skickade Axonaskolan ut två mejl till elevernas vårdnadshavare. Där informerades föräldrarna om att deras barn, om de rest inom Sverige, skulle få distansundervisning denna vecka. Detta beslut gäller oavsett ålder.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi är en ganska liten skola, med drygt 190 elever, och det kändes då konstigt att äldre elever skulle hållas hemma för att minska smittspridningen, samtidigt som deras yngre syskon kom till skolan, säger Christian Pröjtz till Nyheter24 och fortsätter:

– Då tog vi beslut om en veckas karantän efter sportlovet, för att inte utsätta resten av barnen och deras vårdnadshavare för eventuell smitta.

"Väldigt positiv respons"

Skolans beslut har fått mycket uppmärksamhet i media och utöver enstaka vårdnadshavare som varit frågande kring beslutet beskriver Pröjtz responsen som positiv.

Foto: Oleg Magni/Pexels

– Det har varit väldigt positiv respons kring vårt sätt att hantera den här situationen. Många uttrycker att "äntligen är det någon som faktiskt bestämmer något!". Det blir ett beslut som vårdnadshavarna faktiskt måste förhålla sig till, snarare än bara rekommendationer, säger Pröjtz. 

"Inte förenligt med rekommendationer"

Men alla är inte positiva till skolans beslut, som de kunnat ta eftersom det är en friskola. En av de som är kritiska är Kenth Olsson som är chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Kristianstad kommun.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag ser inte att det är förenligt med de rekommendationer som finns som gäller utrikesresor och inte inrikesresor, säger Olsson till Kristianstadbladet

När Nyheter24 frågar Pröjtz hur han ställer sig till Olssons synpunkter avböjer han att kommentera, med hänvisning till att Axonaskolan är en friskola med enskild huvudman som därmed inte har någon koppling till kommunen.

Läs mer:

Väktare tas in på skola – ska skydda lärarna mot föräldrar

Regeringen vill öka möjligheten till distansundervisning

Unga riskerar att inte klara högstadiet – på grund av corona

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!