Foto: Facebook/MerelizeVanDerMerwe
Foto: Facebook/MerelizeVanDerMerwe

Kritikstorm mot trofé-jägare efter posering med död giraff

Trofé-jägaren Merelize Van Der Merwe fick sina 83 000 Facebook-följare att rasa när hon lade upp bilder på sig själv och en giraff hon nyss skjutit. Hennes poserande anklagas för att vara oetiskt – men det håller hon inte med om överhuvudtaget.


Den sydafrikanska trofé-jägaren Merelize Van Der Merwe har fått tusentals Facebook-användare att rasa. Anledningen är en rad bilder och videoklipp som visar hur hon poserar med en död giraff – och dess utskurna hjärta. 

På hennes Facebook finns både videomaterial på när giraffen skjuts och när hon, efter dess död, delar det blödande hjärtat på mitten. 

Drömt om det här i fem år

Att bilderna inte tagits bort, trots den omfattande kritiken beror på att Van Der Merwe själv inte ser något problem med handlingarna. 

I en Facebook-uppdatering från 24 februari, en dryg vecka efter de första inläggen på giraffen, lyfter hon trofé-jakt som något livsviktigt för utsatta arters överlevnad. 

I ytterligare ett inlägg refererar hon till djurrättsorganisationer som "maffian", och i ett tredje berättar hon att hon drömt om att skjuta en så stor giraff sedan 2016. 

När hon äntligen fick ett godkännande från markägaren om att skjuta hangiraffen var hon "som ett barn i två veckor och räknade ner dagarna". 

Opassande och oetiskt

Nu uttrycker många en ilska över lyckan som Van Der Merwe tycks känna inför dödandet av djur. Man anser även att hennes poserande bilder med giraffen är opassande och oerhört oetiska. 

Nyheter24 har varit i kontakt med Anna Harenius på Djurens Rätt – som är på samma spår. 

– Just när det gäller trofé-jakt finns argument om att spara minnen från resan och kring själva jakten. Det vara att delar av djuret sparas, eller att bilder sprids för att visa andra jägare. Vissa rättfärdigar jakten med att de ger köttet till lokalbefolkningen, men det är sällan huvudsyftet för själva resan, säger hon till Nyheter24.

"Vi ser mycket negativt på det"

Enligt Harenius förekommer trofé-jakt på giraffer i alldeles för stor utsträckning.

– Djurens Rätt anser att det inte ligger i någons intresse att bli jagad, dödad eller skadad i jakt. Vi ser mycket negativt på när underhållning eller troféer används som argument för dödande av kännande individer, säger Harenius.

Pågår en namninsamling

Just nu pågår en namninsamling för att få Van Der Merwes konto avstängt från Facebook. 

Den har i skrivande stund 38 000 underskrifter, men det är ännu okänt hur Facebook själva ställer sig till ärendet.

Nyheter24 har sökt Merelize Van Der Merwe för en kommentar.

Läs mer:

Jägare misstog cyklist för vildsvin – sköt ihjäl 34-årig man

Trofé-jägare har dödat lejonet Cecils son Xanda

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.