Nyheter24 listar 6 fakta som bevisar att Sverige inte är jämställt.
Nyheter24 listar 6 fakta som bevisar att Sverige inte är jämställt. - Foto: Foto: Alex Green/Pexels och cottonbro/Pexels

6 bevis på att Sverige inte är så jämställt som du tror

Sverige pekas ofta ut som en föregångare i världen när det gäller jämställdhet. Men det svenska samhället är faktiskt fortfarande långt ifrån jämställt – och Nyheter24 listar 6 fakta som bevisar just det.


Sedan 2010 har Sverige rankat som nummer ett i EU:s rapporter om jämställdhet, men det svenska samhället är fortfarande inte jämställt  – och Nyheter24 presenterar 6 fakta som bevisar just detta. 

1. Kvinnor jobbar gratis efter 16.12 – varje dag

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Löneskillnaden mellan män och kvinnor ligger, enligt Sveriges Kvinnolobby, på 9.9 procent. Om detta gap mellan könen omvandlas till tid innebär dessa dystra siffror att kvinnor jobbar oavlönat efter klockan 16.12 varje dag. 

2. Kvinnor löper större risk att utsättas för sexuellt våld

Foto: Maja Suslin/TT

Statistik från Brå visar att kvinnor fortfarande är särskilt utsatta när det gäller sexualbrott. Under 2019 anmäldes 8 585 våldtäkter till polisen och i 7 940 av dessa fall var offret en kvinna eller flicka. Samtidigt var 98 procent av de som misstänktes för våldtäkt eller sexuellt ofredande män, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid.

3. Kvinnor utgör endast 29 procent av Sveriges professorer 

Agnes Wold är en av alltför få kvinnliga professorer i Sverige. Foto: Adam Ihse/TT

Majoriteten av studenterna vid svenska högskolor och universitet är kvinnor. Trots detta är det, enligt regeringen, inte ens tre av tio professorer som är kvinnor. 

4. Kvinnor tar mer ansvar i hemmet – och för barnen

Foto: Pontus Lundahl/TT

I Sverige utför kvinnor mer obetalt arbete i hemmet och tar ut både längre föräldraledighet och fler vab-dagar i jämförelse med män. Det visar statistik från SCB

5. Kvinnor får 7 000 kronor mindre i pension

Kvinnodominerade yrken är i regel lägre betalda än mansdominerade yrken. Detta, inklusive det faktum att män i genomsnitt tjänar mer än kvinnor för samma jobb och att fler kvinnor kombinerar deltidsjobb med oavlönat hushållsarbete, gör att kvinnor får en betydligt lägre pension. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Medan män tog ut en genomsnittlig pension på 22 900 kronor under 2019, fick den genomsnittliga kvinnan 15 800 kronor i pension samma år, enligt Pensionsmyndigheten. Kvinnor får alltså drygt 7 000 kronor, eller 31 procent, mindre i pension än män. 

6. Kvinnor utgör bara 33 procent av cheferna i privat sektor

Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

Det finns gott om kvinnliga chefer inom offentlig sektor, men statistiken ser betydligt mer dyster ut när det kommer till den privata sektorn. Där utgör kvinnor bara 33 procent av cheferna – oavsett bransch, enligt SCB

Läs mer:

10 viktiga uppfinningar som skapades av kvinnor

Så extremt lite plats får kvinnor i Hollywoodfilmer

Ny studie: Varannan ung kvinna mår sämre nu – än innan pandemin

/
/
Senaste nytt

Danske Bank: Vi går mot bättre tider

Ny explosion i Stockholmsområdet

Två personer har, enligt polisen, lindriga skador efter en detonation utomhus vid ett flerfamiljshus i Larsberg på Lidingö utanför Stockholm strax före fyratiden på tisdagsmorgonen.

Tre knivskadade i Skellefteå

1 timme sedan
Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

1 timme sedan
Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.

Miljardstämning mot Elon Musk

1 timme sedan
Flera tidigare ex-toppchefer på Twitter stämmer Elon Musk för uteblivna ersättningar och avgångsvederlag på 128 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det rapporterar CNBC.