Riktigt grymma kvinnor!
Riktigt grymma kvinnor! - Foto: Unsplash

10 viktiga uppfinningar som skapades av kvinnor

I dag är det internationella kvinnodagen. Vad passar då inte bättre än att uppmärksamma några riktigt smarta kvinnor världen över?


Kvinnor är riktigt smarta. Här listar vi några riktiga snillen som underlättat livet för miljarder människor världen över.

1. Kupévärmaren

1893 uppfan Margaret A. Wilcox den väl kända kupévärmaren, som gör att värme från motorn blåser ut i bilen. Undra hur de långa bilresorna hade sett ut utan den idag.

2. Livbåten

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/TT

"Människor ska inte behöva dö i stora transportkatastrofer", sade Maria Beasely år 1882 och uppfann livbåten. Queen. Tänk hur många fler som hade dött på exempelvis Titanic utan hennes uppfinning?

3. Brandstegen

Anna Connelly har räddat många liv sedan 1887 då hon uppfann brandstegen. Riktig hjälte!

4. Solvärme

Två äkta miljöhjältar var fysikern Maria Telkes och arkitekten Eleanor Raymond, som år 1947 tillsammans skapade världens första hus som endast förlitade sig på solen för att värmas upp.

5. Programmering

Från tidig ålder tjatade Ada Lovelaces mamma på sin dotter att öva, öva och öva på matematik. Ada tog sig sedan till universitetet i London där hon skapade programmering med Charles Babbage genom matematiska algoritmer. Häftigt!

6. Diskmaskin

Foto: Henrik Montgomery/TT

Josephine Cochrane har gjort livet enklare för alla genom att uppfinna diskmaskinen. Till en början sålde hon diskmaskiner till hotell, och fick ett rykte om att vara riktigt hutlös bara för att hon vägrade gå på möten utan sin bror, man eller pappa som sällskap. Kort senare öppnade hon sin första fabrik där hon sedan fortsatte tillverka diskmaskiner.

7. Första datorprogrammet

Du vet ordet "bugg" som används för att förklara olika fel i datorer? Det var ingen mindre än Grace Murray Hopper som myntade begreppet. Hon uppfann också COBOL – det första användarvänliga datorprogrammet för affärer. Grace var inte bara ett snille, utan även amiral i den amerikanska marinkåren. Riktig pondus!

8. Öl

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Bira bira bira, bärs bärs bärs! Många kanske tappar hakan när de får reda på att öl faktiskt uppfanns av kvinnor. Detta då öl ofta anses vara en ganska "manlig" dryck. Jane Peyton är en ölhistoriker och hon förklarar att det faktiskt var kvinnor i Mesopotamien som uppfann öl och var de första i hela världen som bryggde, sålde och klunkade öl.

9. Trådlös överföring

Skådespelerskan och uppfinnaren Hedy Lamarr skapade ett kommunikationssystem under andra världskriget. Det blev sedan grunden till vår tids Wi-Fi och GPS-system. Mäktigt!

10. Blodvaggan

Svenska sjuksköterskan Barbro Hjalmarsson skapade och tog 1994 patent på den så kallade "blodvaggan", som används på sjukhus för att blodproven inte ska stelna. Blodproven läggs på den batteridrivna vaggan och gungar sedan fram och tillbaka av sig själv, vilket underlättar enormt för personalen som annars hade behövt vända varje provrör flera gånger.

Läs mer:

9 saker du säger till kvinnor – som du aldrig skulle säga till en man

Spotifys nya tjänst – testa hur jämställda dina musikvanor är

Internationella kvinnodagen: Här är årets 7 mest pinsamma ögonblick

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!