Resandet till Åre under sportlovsveckorna ökade.
Resandet till Åre under sportlovsveckorna ökade. - Foto: Foto: Pontus Lundahl/TT och Johan Nilsson/TT

Ny data: Kraftig ökning av resor till fjällen under sportlovet

Fler än vanligt reste till Åre under sportlovsveckorna, visar ny data från mobiloperatören Tre. Men Destination Åre ställer sig kritiska till datan och menar att den ger en missvisande bild av läget på skidorten.


Det hör inte till ovanligheterna att skidsugna människor från hela Sverige reser till Åre under sportlovsveckorna, men ny mobildata från operatören Tre visar att dessa resor ökade dramatiskt under årets sportlovsveckor – åtminstone från vissa delar av landet. 

Besök från Skåne och västkusten ökade med 50 procent

Foto: Pontus Lundahl/TT

De resenärer som särskilt utmärkte sig för sina besök i Åre var skåningar och västkustbor. Antalet personer från Skåne och västkusten, på plats i Åre under vecka 7 till 9, ökade nämligen med över 50 procent i jämförelse med förra året. 

Enligt ett pressmeddelande från Tre kan ökningen bero på att personer från dessa delar, av landet, på grund av den rådande pandemin, valt att resa inrikes, snarare än till Alperna. 

Färre Stockholmare i vissa delar av fjällen

Foto: Johan Nilsson/TT

Resenärer från Stockholm ökade inte lika mycket och i vissa delar av fjällen, såsom Sälen och Vemdalen, minskade till och med antalet stockholmare jämfört med 2020. 

"En missvisande bild"

Enligt Therese Sjölundh, vd på Destination Åre, är dock datan från Tre missvisande eftersom de endast redovisar ökningar inom sin del av marknaden – som motsvarar 14 procent av den totala marknaden.

Foto: Pontus Lundahl/TT

– Andra tjänster visar aggregerat/extrapolerat en bedömning av rörelse av hela marknaden, vilket såklart ger en mer rättvis bild och det är även en bild som också stämmer med våra prognoser. Det stämmer även med utfall i såväl skidbacke som boendeanläggningar. Det vill säga en rörelse på ca +3 procent till -2 procent beroende på vecka och jämfört med sportloven förra året, skriver Sjölundh till Nyheter24.

Läs mer:

Influencer åkte på skidresa med sjuka barn: "Egoist"

Coronautbrott i Sälen – flera i personalen har insjuknat

Elever tvingas till distansundervisning – efter inrikesresor

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!