Söndag 16 Maj
Stockholm

Sofia kastades från balkongen på sjätte våningen – av sin dåvarande man

Foto: Polisen
Foto: Polisen. Foto:

En snöig februarinatt 2013 blir Sofia knuffad från en balkong på sjätte våningen av sin dåvarande man Bobel. Åtta år, flera rättegångsförhandlingar och hundratals operationer senare lever hon fortfarande undangömd, isolerad och i skräck.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Förhållandet mellan Sofia och Bobel Barquasho beskrivs som kärleksfullt och välfungerande av nära och kära. Hon studerar medicin i Uppsala, han är prästson med tidigare erfarenhet inom säljbranschen. 

Allt är precis som vanligt, fram till natten den 10 februari 2013. Då larmas räddningstjänst till en adress i Södertälje av en man som skriker att hans fru ramlat från en balkong på sjätte våningen.

Kvinnan som fallit till marken är Sofia – inringaren är Bobel. 

Här återfanns Sofia. Foto: Polisen

Sövs ner i fem veckor

I larmsamtalet till 112 uppger Bobel att hans hustru blöder kraftigt och gör "konstiga" ljud ifrån sig. 

På väg till sjukhus bedömer ambulanspersonalen hennes chanser att klara sig som minimala. Så gott som alla ben i hennes kropp är brutna och det blöder kraftigt från hennes huvud.

När Sofia anländer till sjukhus sövs hon ner, och i det tillståndet förblir hon i fem veckor.

Men hon lever, och kommer överleva det 13 meter höga fallet – mot alla odds.

Sofia vårdades på sjukhus under lång tid efter fallet. Foto: Polisen

Polisen fattar misstankar mot maken

I TV4-dokumentären "Balkongfallet" berättar polisen som var först på plats att man fick ett förvirrat och deprimerat intryck av Bobel, som kördes till St Görans psykakut. 

Maken hävdade att ett bråk mellan paret spårat ut och att hustrun själv hoppat, alternativt ramlat från balkongen.

Inledningsvis tror man honom – men det dröjer inte länge förrän polisen fattar misstankar om att Bobels version av händelseförloppet inte stämmer. 

Han blöder från knogarna, har blodliknande fläckar på sin t-shirt och vad som ser ut att vara avvärjningsskador i ansiktet.

Balkongen Sofia föll ifrån. Foto: Polisen

Tekniker fann blod i bostaden

Senare brottsplatsundersökningar i parets gemensamma bostad kommer hitta både droppar och stänk av blod. Tekniker hittar dessutom spår som tyder på att någon försökt städa undan blod från lägenhetsgolvet.

Åklagarsidan misstänker därför att Bobel puttat Sofia från balkongen. En annan teori som presenteras i dokumentären är att han drabbats av panik efter att ha misshandlat henne svårt. 

Att släppa henne från balkongen behöver därmed inte ha varit hans ursprungsplan – utan ett sätt att dölja de skador han själv givit henne, menar man.

Bobel är dömd – men på fri fot

Bobel grips och kommer senare häktas på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på Sofia. Men vägen till en fällande dom blir lång och fallet kom att prövas i både tingsrätt, hovrätt och Högsta domstol.

HD dömde till slut Bobel till 14 års fängelse för mordförsök 2015, men när gripandet skulle ske i samband med att domen faller var han försvunnen. 

Idag, snart sex år senare är han fortfarande på fri fot.

Bobel Barquasho är efterlyst internationellt, men fortfarande på fri fot. Foto: Polisen

"Vi lever väldigt isolerat"

Till Aftonbladet berättar Sofia, som egentligen heter något annat, att hon lever i konstant skräck sedan händelsen. 

Hon och hennes familj hotas fortfarande av både ex-maken och folk i hans närhet – och ibland nås de av informationen att de fortfarande försöker lista ut vart de bor.

– Mina föräldrar fick säga upp sig från sina jobb och flytta iväg med mig. Vi kan inte umgås med släkt och vänner, vi lever väldigt isolerat, säger Sofia till Aftonbladet.

Har genomgått hundratals operationer

Sofia har genomgått hundratals operationer sedan balkongfallet, men lever än idag med svåra men. Hon är förlamad i ena armen, har kraftigt nedsatt syn och hörsel och svårt att gå.

– Jag har ont hela tiden, det kommer jag inte ifrån. Men jag fick leva. Jag fick vakna även i dag. Och herregud vad glad jag är för det, säger Sofia till Aftonbladet.

Läs mer:

Tonåringar sköt klasskompis – med hemmagjord hagelbössa

Fyra unga kvinnor åtalas för mordförsök – på sin tjejkompis

Sjuksköterska misstänks för mord på åtta nyfödda bebisar

Kommentera
Kopiera länk
Dela