Drottning Elizabeth, Meghan Markle och prins Harry.
Drottning Elizabeth, Meghan Markle och prins Harry. - Foto: Matt Dunham/AP/TT

Britterna rasar efter karikatyr av drottning Elizabeth

En karikatyrteckning av Englands drottning fyller omslaget till satirtidningen Charlie Hebdo, där hon har sitt knä mot Meghan Markles hals. Det refererar till fallet George Floyd, där en man kvävdes till döds av polis, och har upprört många britter.


Ett omslag av franska satirtidningen Charlie Hebdo har nu väckt stor ilska i Storbritannien. Teckningen föreställer drottning Elizabeth som har sitt knä mot Meghan Markle, med en rubrik som lyder "därför lämnade Meghan Buckingham Palace" och svaret: "för jag kunde inte andas."

Teckningen syftar till fallet George Floyd som kvädes till döds på samma sätt vid ett polisingripande, och som skapade stora demonstrationer i USA.

Kopplingarna till rasism kommer från den omtalade intervjun Meghan Markle och prins Harry gjorde med Oprah Winfrey förra veckan. Meghan Markle berättade om tiden i Buckingham Palace, och att hennes då ofödda sons hudfärg kommit på tal. Detta då Meghan Markles mamma är svart. Men paret försäkrade även under intervjun att drottningen bara behandlat dem bra.

Det brittiska kungahuset uttalade sig kort efter intervjun och nyligen bemötte även prins William rasistanklagelserna mot kungahuset med "Vi är inte rasister".

Prins Harry tillsammans med Meghan Markle. Foto: Matt Dunham/AP/TT.

Fördöms av britterna

I Storbritannien är de långt ifrån roade av teckningen, enligt The Guardian.

”Det här flyttar inte gränser, får folk att skratta eller utmanar rasism. Det förminskar frågorna och förolämpar” skriver Halima Begun, chef på tankesmedjan Runnymede Trust som är en organisation som arbetar mot rasism, på Twitter.

The Guardian skriver också att många i landet som gillar drottningen upprörs över att hon gestaltas som rödögd, mordisk och med håriga ben.

Charlie Hebdo har inte uttalat sig om kritiken.

LÄS MER:

Krönika: Prins Harrys stora misstag – blev kär i Meghan Markle

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!