Foto: AP via TT
Foto: AP via TT

4 frågor och svar – det här är vad som händer i Myanmar

Att läget är oroligt och våldsamt i Myanmar känner du kanske till sedan innan. Men vad är det som händer egentligen – och varför? Nyheter24 hjälper dig förstå det invecklade händelseförloppet.


Var ligger Myanmar?

Myanmar ligger i sydöstra Asien och gränsar till Thailand, Laos, Kina, Indien och Bangladesh. 

Fram till 1948 var Myanmar, då kallat Burma, en brittisk koloni. Namnbytet skedde 1989 på initiativ av de militära styrkorna som kontrollerade landet vid tidpunkten. 

Storbritannien, med flera, vägrade inledningsvis att tillkännage namnbytet i ett sätt att neka regimen dess legitimitet. 

Med andra ord: Burma och Myanmar är ett och samma land, det har bara haft flera namn.

Hur började våldsamheterna?

Allting började i november, då Nationella demokratiförbundet (NLD) kammade hem en överlägsen vinst i det politiska parlamentsvalet.

Det dröjde inte länge innan landets militär hävdade valfusk – något Valkommisionen var lika snabba att förneka. 

Militären godtog inte förklaringen, och genomförde en kupp 1 februari där Myanmars president Win Myint, NLD:s civila ledare Aung San Suu Kiy och flera andra regeringsmedlemmar tillfångatogs.

Man utlyste samtidigt ett års undantagstillstånd – en situation, ofta till följd av krigssituationer och katastrofer, som sätter normala lagar och rättigheter ur spel. 

Istället ges utökade maktbefogenheter till myndigheter, i det här fallet militären. 

Foto: Altaf Qadri
Foto: STR/TT
Foto: Niranjan Shrestha/TT

Vad är det som händer?

Självutnämnd ledare över Myanmar är just nu den militära befälhavaren Min Aung Hlaing. 

Hans tillfångatagande av de demokratiskt valda makthavarna har väckt stor ilska bland befolkningen, som valt att sluta samman i protester runt om i landet.

För att få stopp på protesterna har de militära styrkorna utlyst ett utegångsförbud. Invånare som bryter mot detta, exempelvis i protester, har därför bemötts med våld – något både FN och EU har sagt är oacceptabelt.

Foto: AP via TT
Foto: AP via TT

Hur många har kommit till skada?

Ja, den här siffran skiftar en hel del – troligtvis för att man inte vet helt säkert. Men militären är inte sena med att ta till dödligt våld mot demonstranterna, den saken är säker.

Enligt BBC har det högsta dödsantalet under en och samma dag uppgått till hela 38 personer. Det totala antalet döda ska vara minst vara 149 personer.

Bland de döda finns personer i alla åldrar –  den yngsta bara sju år gammal. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!