Lördag 15 Maj
Stockholm

FHM:s skärpta vaccinplan – så kommer doserna fördelas

Foto: Anders Ekströmer/Johan Nilsson/TT
Foto: Anders Ekströmer/Johan Nilsson/TT. Foto:

Striktare åldersprioritering och förlängda dosintervaller stod på agendan när Folkhälsomyndigheten presenterade sina nya vaccinrekommendationer under fredagen. Riktlinjerna träder i kraft idag, den 19 mars, och förmedlas till regionerna omgående.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under fredagseftermiddagen kom Folkhälsomyndigheten med nya vaccinrekommendationer till regionerna.

Efter några dagars paus godkändes Astra Zenecas vaccin av EU:s läkemedelsverk under torsdagen – men det är fortsatt stoppat och under utredning i Sverige.

Pausen, och Astra Zenecas halverade vaccinleveranser, är några av orsakerna till att det tidigare vaccinmålet inte kommer hinna nås i Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT

Äldst går först

Under rådande omständigheter uppmanar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till extra god uppsikt över vilka som faktiskt tilldelas vaccindoser.

– Vi rekommenderar att regionerna fortsätter att erbjuda vaccin utifrån ålder nu när bristen på vaccin är påtaglig. Ålder är den allra viktigaste prioriteringsgruppen, säger Carlson i ett pressmeddelande.

I praktiken innebär detta att äldre, och andra med förhöjd risk för sjukdom och död ska vaccineras före vård- och omsorgspersonal.

Förlängd intervall mellan doserna

Flera regioner har efterfrågat nya riktlinjer på hur lång tid det får gå mellan patienters första och andra vaccindos. Under fredagen meddelar FHM att man ändrar rekommendationerna till regionernas fördel. 

Det maximala dosintervallet förlängs nu till sex veckor. På så vis kan fler ta del av vaccinets skyddande effekt på kortast möjliga tid.

Läs mer:

Larmet från SKR: Vaccindoserna räcker inte för att klara målet

Här är regionerna där den brittiska mutationen dominerar

Ny fransk coronamutation upptäckt – visar negativt vid tester

Kommentera
Kopiera länk
Dela