Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT och Henrik Montgomery/TT
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT och Henrik Montgomery/TT

Larmet från SKR: Vaccindoserna räcker inte för att klara målet

"Med de prognoser som ligger nu finns det inte doser nog att erbjuda hela den vuxna befolkningen vaccination", det meddelar Emma Spak på SKR. Sverige behöver 15 miljoner vaccindoser för att nå målet, men tros bara hinna få 12 miljoner av dessa.


I fredags meddelade Folkhälsomyndigheten att Sverige kommer få 3,3 miljoner färre vaccindoser från Astra Zeneca än väntat.

Under tisdagen gick de ut med att man pausar användandet av Astra Zenecas coronavaccin helt, i väntan på en utredning om dess koppling till fall av blodproppar. 

Emma Spak. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Finns inte doser nog"

Och under onsdagskvällen nås vi av ytterligare en negativ nyhet.

För att nå det tilltänkta målet om att vaccinera hela den svenska befolkningen över 18 år till midsommar behöver vi 15 miljoner vaccindoser. I dagsläget ser vi bara ut att få 12 miljoner.

– Med de prognoser som ligger nu finns det inte doser nog att erbjuda hela den vuxna befolkningen vaccination, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, Sveriges kommuner och regioner, till SVT Nyheter.

Flera regioner larmar

Flertalet regioner larmar om samma sak – att nå vaccinmålet kommer inte gå. Men Spak betonar att en eventuell försening inte beror på regionernas arbetstempo.

– Kapaciteten finns i regionerna, men det krävs leveranser utöver de som är aviserade, säger hon till SVT Nyheter.

Läs mer: 

Statistiken: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Sverige

Därför får Sverige 3,3 miljoner färre vaccindoser än väntat

Då beräknas vaccinleveranserna öka: "Drar igång ordentligt"

/
/
SKR
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige