Poliser för bort en person i samband med lördagens demonstration mot coronarestriktionerna och den svenska coronastrategin.
Poliser för bort en person i samband med lördagens demonstration mot coronarestriktionerna och den svenska coronastrategin. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö

Det pågår demonstrationer mot coronarestriktioner i både Stockholm, Göteborg och Malmö likt manifestationen den 6 mars. Polisen är på plats och arbetar med att skingra folkmassorna.


Under lördagen väntades fler demonstrationer mot de pågående restriktionerna landet över.

"Tusenmannamarschen"

Startskottet för dessa typer av demonstrationer gick av stolpen den 6 mars i centrala Stockholm, då organisationen Frihet Sverige meddelat att de kommer samlas för att gå den så kallade "Tusenmannamarschen". 

600 personer

600 personer samlades då på Södermalm och tågade sedan vidare mot Kungsträdgården, trots att de bröt mot pandemilagen som innebär att max åtta personer får samlas på en plats. Under förloppet skadades sex personer.

En av arrangörerna för manifestationen, Filip Sjöström, fick efter händelseförloppet ett vite på 20 000 kronor för att de bröt mot lagen.

Befarade fler demonstrationer

Sedan dess har ryktet gått om att allt fler demonstrationer kommer inträffa i storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg – vilket det under lördagen gjorde.

I Göteborg samlades omkring 50-70 personer och strax innan 13.30 bestämde sig polisen för att upplösa folksamlingen.

Demonstrationerna pågår i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

"Demokrati, inte diktatur"

I centrala Stockholm samlades personer olagligt vid Norrmalmstorg för att protestera, i vilket polisen nu jobbar med att avbryta. Människor tågade mot Birger Jarlsgatan med höjda plakat med budskapen "demokrati, inte diktatur" och "media is the virus".

I Skåne utfärdade Länsstyrelsen ett vite på hela 50 000 kronor för de ansvariga arrangörerna. Detta efter ett misslyckat försök till dialog.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!