Så många har fått covid-19 efter bägge vaccindoserna

Omkring 482 000 svenskar har hunnit få båda vaccindoserna mot covid-19. Nu gör Folkhälsomyndigheten en första sammanställning över hur många som insjuknat även efter de vaccinerats.


Det har varit många turer i den svenska massvaccineringen mot covid-19.

Det bara gått ett par veckor sedan målet att hinna vaccinera hela den svenska befolkningen över 18 år gick i kras, i samband med Astra Zenecas flera bakslag. 

Men under måndagen nåddes vi av nyheten att coronavaccinet från Johnson & Johnson börjar levereras till Europa från och med 19 april. Här tändes hoppet igen, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Jag vågar säga att alla vuxna som vill ha ett vaccin kommer att ha fått åtminstone en spruta innan halvårsskiftet, sade han till Svenska Dagbladet.

Strax under sex procent har fått bägge doserna

I dagsläget har strax över 1,1 miljoner svenskar fått sin första vaccindos mot covid-19. Antalet som hunnit få bägge doserna är drygt 482 000 – motsvarande 5,9 procent av den totala vuxna befolkningen.

Ett par månader in i vaccineringsarbetet har Folkhälsomyndigheten nu gått ut med en första sammanställning av vaccinets effekt mot coronaviruset. 

Man har kikat lite extra på antalet genombrottsinfektioner – där färdigvaccinerade personer blivit infekterade med viruset ändå.

Läs mer: Statistiken: Så många har vaccinerats mot covid-19 i Sverige

Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Ligger i nivå med vad som förväntats"

Statepidemiolog Anders Tegnell poängterar att inget vaccin ger hundraprocentigt skydd, och att genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin.

– När det gäller vaccination mot covid-19 visar de första analyserna att antalet genombrottsinfektioner i Sverige ligger i nivå med vad som är förväntat, säger Tegnell i ett pressmeddelande.

Så många har blivit smittade – igen

Hur många fall rör det sig om då?

Jo, enligt Folkhälsomyndigheten har omkring 6 000 personer bekräftats smittade med covid-19 efter de fått sin första vaccindos. Av dessa fick närmare 4 000 det positiva provsvaret inom de två första veckorna efter vaccinationen – när kroppen inte hunnit bygga upp ett skydd ännu.

Endast omkring 200 personer har blivit sjuka i covid-19 mer än två veckor efter sin andra dos – motsvarande 0,06 procent av de färdigvaccinerade svenskarna. 

– Att så få personer smittas efter att de fått sin andra vaccindos tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra. Även en dos ger skydd, men inte lika effektivt, säger Tegnell.

Läs mer:

Här är det nya namnet på Astra Zenecas coronavaccin

Fler än 50 covidsjuka elever efter fest på studentboende

Anders Tegnell: Då kan det bli möjligt att välja vaccin själv

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.