Onsdag 1 Dec
Stockholm

Ny studie: Skydd från vaccinet kan överföras från mamma till barn

En ny studie visar att gravida eller ammande kvinnor som får vaccin för över antikroppar till sina barn.
En ny studie visar att gravida eller ammande kvinnor som får vaccin för över antikroppar till sina barn. Foto: Foto: Christine Olsson/TT och Mikael Fritzon/TT

En ny studie från USA visar att vaccin mot corona är effektivt även bland gravida kvinnor. De antikroppar som bildas kan föras över till barnet– antingen via navelsträngen eller genom bröstmjölken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Nyheter24 har tidigare rapporterat om forskning som visat att bebisar, vars mammor insjuknat i corona under sina graviditeter, föds med antikroppar. Nu visar en ny studie att även antikroppar som uppkommer efter vaccinering överförs mellan mammor och barn. 

Effektivt och låg förekomst av biverkningar

I studien, som publicerats i American journal of obstretics and gynecology, har totalt 131 kvinnor deltagit. 84 av dessa var gravida, 31 var ammande och resterande 16 var varken gravida eller ammande vid tidpunkten för studien. 

Samtliga deltagare fick vaccin mot corona från Pfizer-Biontech alternativt Moderna och resultaten är glädjande. 

Foto: Mikael Fritzon/TT

Vaccinet genererade nämligen ungefär samma mängd antikroppar för alla tre grupper och förekomsten av biverkningar var lika låg för gravida och ammande som den var för de 16 kvinnor som varken var gravida eller ammande. 

Antikroppar överförs från mamma till barn

Studien visar dessutom att antikropparna som genereras efter att gravida kvinnor eller nyblivna mammor blivit vaccinerade mot corona även överförs till deras barn. Forskarna kunde nämligen hitta antikroppar i blodet som finns i navelsträngen på gravida kvinnor såväl som i bröstmjölken hos de ammande kvinnorna. 

Fyndet är helt nytt när det gäller coronaviruset, men ingen direkt överraskning enligt Ali Mirazimi som är professor och virusforskare vid Karolinska institutet. 

Ali Mirazimi. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Generellt kan man säga att om man har ett starkt immunförsvar genom vaccination, då kan det föras över till barnet. Så rent teoretiskt är det inget överraskande resultat, men nu är det i alla fall bevisat hur väl vaccinet fungerar på gravida, säger han till Nyheter24.

Inte undersökt riskerna för barnen

Även om studien kunnat konstatera att vaccinen inte haft några större biverkningar på kvinnorna i studien har de inte undersökt vilka potentiella risker som skulle kunna finnas för det ofödda eller ammade barnet. 

Foto: Christine Olsson/TT

Detta är också, enligt Mirazimi, en av anledningarna till varför studien inte lär ändra Folkhälsomyndighetens avrådan från generell vaccinering av gravida.

– Riskerna för barnen är till exempel sådant som man vill undersöka mer innan man öppnar för en generell vaccinering av gravida. Man vill ha en helhetsbild av biverkningarna, både för mamma och barn, och då behövs fler och större studier. 

Läs mer:

Ny studie visar: Större coronarisker för gravida

Ny studie: Bebisar föds med antikroppar

Kommentera
Kopiera länk
Dela