Måndag 5 Dec
Stockholm

Ny studie: Bebisar föds med antikroppar

En ny studie har granskat hur coronaviruset påverkar gravida och nyfödda.
En ny studie har granskat hur coronaviruset påverkar gravida och nyfödda. Foto: Bildkälla: Pexels & Christine Olsson/TT.

En ny studie av forskare i Singapore visar att gravida kvinnor inte blir sjukare än resten av befolkningen av coronaviruset. Den visar även att coronasmittade kvinnors bebisar har fötts med antikroppar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

En studie i Singapore har följt 16 gravida kvinnor som testats positivt för covid-19, för att granska hur viruset påverkar gravida, foster och nyfödda. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande varnat för att gravida kan vara en riskgrupp för coronaviruset. 

Men den nya studien av forskare i Singapore visar däremot att man inte ser någon skillnad på hur gravida påverkas av viruset, jämfört med den övriga befolkningen. Studien visar även att det inte finns några indikationer på att viruset överförs från gravida till barnet, skriver The Guardian. 

BMI och ålder

Studien visar att, av de 16 gravida kvinnorna som medverkade i studien, upplevde majoriteten milda symptom av viruset. Man kunde däremot se allvarligare infektioner hos de som var äldre och hade högre BMI. 

Alla kvinnorna överlevde covid-19 och är idag helt friska. Två av kvinnorna förlorade sina barn, varav ett av fallen skulle kunna vara kopplat till viruset, enligt forskarna. 

Samtliga barn föddes med antikroppar

Fem av kvinnorna har fött sina barn och forskarna upptäckte att alla barnen har fötts med antikroppar, utan att ha blivit påverkade av viruset på annat sätt. Forskarna har dock inte kunnat fastslå hur stort skydd antikropparna ger.

Mängden antikroppar hos bebisarna varierade men man kunde se ett tydligt mönster. I de fall där mammorna varit sjuka nära i tid till förlossningen, hade bebisarna mer antikroppar. 

En av forskarna anser att resultaten av studien var "betryggande", skriver The Guardian.  

Bildkälla: Christine Olsson/TT.

LÄS MER:

Bekräftat: Sverige börjar vaccinera 27 december

Vaccinet tros bli det första i Sverige – här är dess biverkningar

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.