Lena Hallengren (S). Vaccin.
Under torsdagen meddelades det att vaccinmålen inte kommer att nås. - Foto: Foto: TT.

Nya vaccinmålet: Då ska alla över 18 år ha fått första dosen

Under torsdagen meddelande socialminister Lena Hallengren att tidigare vaccinmålen inte kommer att nås. Alla över 18 år ska istället ha fått sin första dos den 15 augusti.


Under torsdagen hölls en presskonferensens med socialminister Lena Hallengren (S), tillsammans med statsepidemiolog Anders Tegnell och Marie Morell som är ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Lena Hallengren inledde med beskedet att de tidigare vaccinmålen inte kommer att nås – i nuläget är har 1.1 miljoner svenskar vaccinerat med antingen en eller bägge doserna. När målen sattes var det planerat att alla skulle ha vaccinerats under första halvan av 2021, men så blir det alltså inte.

Detta beror på, enligt socialministern, inte på pengar, utan på att vaccintillverkare inte levererat enligt avtal.

Alla vuxna ska ha fått första dosen i augusti

Det nya målet är att alla över 18 år, och de i riskgrupp, ska ha fått åtminstone sin första dosen den 15 augusti, och alla över 65 år ska ha vaccinerats den 16 maj. Det är en ny överenskommelse mellan staten, Sveriges kommuner och regioner.

– Vi har en önskan om att vaccinera fler och snabbare. Det är olyckligt när leveranserna har tvingat regionerna att avboka vaccineringar. Det här riskerar att skada förtroendet för hela vaccinationsprocessen, säger Marie Morell.

Under pressträffen meddelades det att vaccinationerna ska registreras inom sju dagar, för att underlätta för kommande vaccinationsbevis.

– Målet om att skyndsamt erbjuda vaccin till svenska folket ligger kvar. Inget godkänt och rekommenderat  vaccin ska ligga på hyllan, säger Lena Hallengren.

Läs mer:

Vaccinexperten: Då återgår livet till det normala igen

FHM:s skärpta vaccinplan – så kommer doserna fördelas

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

1 timme sedan
Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.