Lördag 15 Maj
Stockholm

Vaccinexperten: Då återgår livet till det normala igen

Ugur Sahin är grundaren till BionTech.
Ugur Sahin är grundaren till BionTech. Foto: Bernd von Jutrczenka/TT

Grundaren till Biontech berättar i en intervju med den tyska tidningen Welt am Sonntag att nedstängningar och mutationer redan efter sommaren inte kommer vara något som oroar oss.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vaccinplaner hit och vaccinplaner dit.

Det har varit mycket tjat kring leveranser och uppehåll i sådana runt om i världen den senaste tiden. Detta efter att det uppkom biverkningar i form av blodpropp och blödning hos några få personer som vaccinerat sig med AstraZeneca.

Vaccinmålet nås inte i Sverige

EU:s läkemedelsverk godkände under torsdagen AstraZenecas vaccin efter några dagars paus – men det är fortsatt stoppat och under utredning i Sverige.

Pausen, och Astra Zenecas halverade vaccinleveranser, är några av orsakerna till att det tidigare vaccinmålet inte kommer hinna nås i Sverige.

"De skrämmer inte oss"

Trots denna överspändhet i länder runt om, är grundaren till vaccinet Biontech, Ugur Sahin, nöjd med de möjligheter som finns för vaccinet att bromsa virusets framfart.

– Flera europeiska länder och USA kommer sannolikt inte att behöva stänga sina samhällen igen när sommaren är slut. Det kommer att bli nya utbrott, men de kommer mest att ses som bakgrundsbrus. Det kommer att bli mutationer, men de skrämmer inte oss, säger han till tidningen enligt Reuters.

Enligt hans beräkningar, som menar att de nuvarande komplikationerna endast är temporära, kommer 70 procent av den tyska befolkningen vara vaccinerade innan september.

Kommentera
Kopiera länk
Dela