Måndag 19 Apr
Stockholm

Efter förvirringen – därför fanns det så många obokade vaccintider

Därför var så många vaccintider obokade under påskhelgen.
Därför var så många vaccintider obokade under påskhelgen. Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT.

Under påskhelgen var över 1000 vaccintillfällen obokade. Trots att flera 70-plussare väntat länge på att kunna boka en tid. Detta skapade frustration – nu reder Region Stockholm ut förvirringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Förra veckan fick personer födda 1946 och tidigare möjlighet att boka tid för vaccination mot covid-19 i Region Stockholm. Men under påskhelgen rapporterade flera svenska medier om att hundratals vaccinplatser runt om i regionen var tomma och obokade.

På lördagen kunde Aftonbladet rapportera direkt från Stockholmsmässan i Älvsjö, där endast 500 av de 1500 vaccintider som fanns bokats upp.

Något som resulterade i starka reaktioner. Främst hos de 70-plussare som gått och väntat länge på att kunna boka en vaccintid, men som inte tillhörde gruppen "födda 1946 eller tidigare". 

”Jag hade avbrutit allt jag har för mig för att åka till Älvsjö. Men är fortfarande bara 70 år. Blir oerhört upprörd och ledsen”, skrev en läsare till Aftonbladet

Bristfällig information 

En läsare berättar för Svenska Dagbladet att hon försökte boka en vaccintid söndagen den 28 mars, men fick svaret ”inga lediga tider”. Dagen efter lyckades hon boka en tid – men först efter påskhelgen. 

Trotts detta fanns det cirka 50 lediga tider i Täby på söndagseftermiddagen 4 april, och cirka 800 lediga tider på Stockholmsmässan i Alvsjö på måndagen annandag påsk. 

Detta har skapat frustration hos många – som vittnar om att informationen kring tidsbokning har varit bristfällig. På söndagen reder Annicka Folcker på Region Stockholms pressavdelning ut förvirringen, i ett mail till SvD. 

"Fylls på successivt" 

Annicka Folcker mailar SvD och förklarar att bokningstiderna för vaccinering började läggas ut under vecka 12, den veckan som slutade med 28 mars, men att man successivt kunnat fylla på med nya tider i takt med att bemanningen har utökats.

”Därför kan det ha varit så att de tider som fanns i måndags för påskhelgen redan var bokade, men att det sedan tillkom nya bokningsbara tider dagarna efteråt”, skriver hon till SvD.

Annicka Folcker hänvisar till 1177 för information om vaccinbokning och förklarar att alla i region Stockholm födda 1946 eller tidigare kommer få hem ett brev med information. 

”Eftersom tiderna fylls på successivt kan man behöva ha lite tålamod och göra ett nytt försök, om det skulle vara svårt att boka den dag man försöker”, skriver hon till SvD

Bildkälla: Johan Nilsson/TT.

LÄS MER: 

20-åringar kan vaccineras före 55-åringar när fas fyra inleds

Efter slopade vaccinmålet – ministern vill skänka bort vaccin

Nya beskedet: Så många är vaccinerade vid halvårsskiftet

Kommentera
Kopiera länk
Dela