EMA bekräftar koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar

Under onsdagen bekräftade europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att det finns en mindre koppling mellan Astra Zenecas coronavaccin och en ökad risk för blodproppar. Nu meddelar Läkemedelsverket hur beskedet påverkar Sverige.


Under onsdagseftermiddagen kommer den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA med nya besked gällande coronavaccinet från Astra Zeneca.

Här bekräftar man att det finns en mindre koppling mellan vaccinet och blodproppar – men att vaccinets fördelar väger tyngre än dess risker.

– Biverkningarna ska listas som sällsynta vid användning av Astra Zenecas vaccin, säger EMA:s ordförande Emer Cooke.

Hon uppger att det är viktigt att både de som vaccinerar sig, och de som utför vaccinationerna har kännedom om riskerna.

Så många har drabbats

Enligt Sabine Strauss vid EMA:s forskningskommitté har man konstaterat 86 fall med allvarliga biverkningar av Astra Zenecas vaccin fram till 21 mars. 

I 18 av dessa fall med dödlig utgång.

– Den tillgängliga data som finns tillät oss inte att identifiera vad blodpropparna beror på. Inga specifika riskförhållanden har kunnat bekräftas, säger Strauss.

Så påverkas Sverige

Senare under eftermiddagen kallar Läkemedelsverket till presskonferens, för att meddela hur beskedet påverkar det svenska vaccinmarknaden.

Och det korta svaret är "inte alls" – i alla fall inte i dagsläget.

Som det ser ut just nu rekommenderas Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år, och så kommer det förbli.

Enligt Ulla Wändel Liminga på Läkemedelsverket har vaccinet en god skyddseffekt mot den allvarliga sjukdom som covid-19 är.

– Vi vet ju väl, sedan det senaste året, hur mycket allvarlig skada denna sjukdom orsakar. Den innebär långvarig sjukdom, iva-vård och ett stort antal dödsfall. Det är det som ska vägas gentemot den här mycket sällsynta biverkningen, säger Wändel Liminga på presskonferensen.

Läs mer:

Så många har fått covid-19 efter bägge vaccindoserna

Här är nya namnet på Astra Zenecas coronavaccin

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.