Fredag 16 Apr
Stockholm

EMA bekräftar koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar

Under onsdagen bekräftade europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att det finns en mindre koppling mellan Astra Zenecas coronavaccin och en ökad risk för blodproppar. Nu meddelar Läkemedelsverket hur beskedet påverkar Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under onsdagseftermiddagen kommer den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA med nya besked gällande coronavaccinet från Astra Zeneca.

Här bekräftar man att det finns en mindre koppling mellan vaccinet och blodproppar – men att vaccinets fördelar väger tyngre än dess risker.

– Biverkningarna ska listas som sällsynta vid användning av Astra Zenecas vaccin, säger EMA:s ordförande Emer Cooke.

Hon uppger att det är viktigt att både de som vaccinerar sig, och de som utför vaccinationerna har kännedom om riskerna.

Så många har drabbats

Enligt Sabine Strauss vid EMA:s forskningskommitté har man konstaterat 86 fall med allvarliga biverkningar av Astra Zenecas vaccin fram till 21 mars. 

I 18 av dessa fall med dödlig utgång.

– Den tillgängliga data som finns tillät oss inte att identifiera vad blodpropparna beror på. Inga specifika riskförhållanden har kunnat bekräftas, säger Strauss.

Så påverkas Sverige

Senare under eftermiddagen kallar Läkemedelsverket till presskonferens, för att meddela hur beskedet påverkar det svenska vaccinmarknaden.

Och det korta svaret är "inte alls" – i alla fall inte i dagsläget.

Som det ser ut just nu rekommenderas Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år, och så kommer det förbli.

Enligt Ulla Wändel Liminga på Läkemedelsverket har vaccinet en god skyddseffekt mot den allvarliga sjukdom som covid-19 är.

– Vi vet ju väl, sedan det senaste året, hur mycket allvarlig skada denna sjukdom orsakar. Den innebär långvarig sjukdom, iva-vård och ett stort antal dödsfall. Det är det som ska vägas gentemot den här mycket sällsynta biverkningen, säger Wändel Liminga på presskonferensen.

Läs mer:

Så många har fått covid-19 efter bägge vaccindoserna

Här är nya namnet på Astra Zenecas coronavaccin

Kommentera
Kopiera länk
Dela