Vad är CBD-olja?
Vad är CBD-olja? - Foto: Pixabay

Cannabisolja: Hur fungerar det och är det lagligt i Sverige?

CBD-olja, eller cannabisolja, har blivit allt mer populärt i Sverige. Det sägs bland annat lindra värk i kroppen samt minska ångest. Men är det verkligen lagligt i Sverige och hur fungerar egentligen oljan? Nyheter24 samlar all information!


Den omtalade cannabisoljan har blivit allt vanligare i Sverige. Flera influencers, bland andra Margaux Dietz, har gjort reklam för en "cannabismask".

Själva oljan, som sägs lindra sömnproblem, stress och ångest samt minska värk och smärta, går i dag att beställa online men inte att köpa i några svenska fysiska butiker.

Bildkälla: Pixabay

Men vad innehåller egentligen cannabisoljan?

Cannabidiol, förkortat CBD, är en slags cannabinoid som går att hitta i 40 procent av själva cannabisplantans extrakt. Plantan har använts i tusentals år som naturmedicin, men det var inte förrän på 1940-talet som forskare upptäckte CBD-ämnet.

Många associerar fortfarande cannabisplantan med THC, som står för de psykoaktiva effekterna man får av att röka cannabis.

I Sverige är ämnet fortfarande olagligt och därför innehåller cannabisoljan inget THC. Med andra ord – du kan inte bli hög av att använda cannabisolja.

Vad CBD och THC har gemensamt är att de påverkar hjärnans receptorer. Dessa ämnen produceras redan naturligt av kroppens nerv-och immunsystem.

Hur fungerar det i kroppen?

I kroppen finns nämligen det så kallade endocannabinoida systemet, förkortat ECS. ESC reglerar immunförsvarets balans och står för kommunikationen mellan kroppens celler.

Det i sin tur påverkar din aptit, hunger, matsmältning och ämnesomsättning. Det påverkar också ett flertal andra faktorer så som ditt minne, immunförsvar, sömn, nöje, temperaturreglering, belöning, smärta och reproduktionsförmåga. Ett väldigt viktigt system, med andra ord!

Framställning

Den omtalade och allt mer populära oljan produceras genom Co2-extraktion. När skörden är färdig så torkas växten för att bevara de naturliga egenskaperna i processen. Oljan produceras sedan genom att använda koldioxid i samband med en låg temperatur. På så sätt försvinner och avdunstar inget av innehållet i växten.

Till sist blandas CBD-oljan med hampaolja och voilá – produkten är färdigställd.

Bildkälla: Pixabay

Vem kan använda CBD-olja?

Egentligen finns det inget regelverk för vem som kan använda CBD-olja. Trots att det, som tidigare nämnts, använts i tusentals år så forskas det fortfarande väldigt mycket på de många effekterna som ämnet kan ha på olika sjukdomstillstånd och åkommor.

Viktigt att komma ihåg är däremot att det fortfarande inte finns vetenskaplig forskning som bekräftar de olika effekterna, och att CBD-olja inte är till för att behandla eller bota en sjukdom.

Vissa användare av oljan har uppgett att den verkar blodförtunnande, men det är ingenting som bekräftats av forskare. Är du osäker på om CBD-olja är något för dig så bör du kontakta läkare, skriver Raworganics.

/
/
CBD
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.