Så firas Ramadan i år.
Så firas Ramadan i år. - Foto: Unsplash/Shutterstock

Fasta, försoning och fest – så firas Ramadan

Ramadan närmar sig med stormsteg och firas årligen av miljontals människor världen över. Men vad innebär egentligen högtiden och hur firas den?


Från den 13 april och en månad framåt firas Ramadan av miljoner muslimer över hela världen.

Vanligen består högtiden av besök till moskén, men precis som förra året blir detta års firande annorlunda.

Inom det muslimska året finns det bara nio månader och eftersom ramadan följer niomånaderskalendern så inträffar högtiden vid olika tillfällen varje år. Generellt sett flyttas ramadan fram elva dagar varje år. Därför blir det år 2021 från den 13 april till och med den 12 maj.

Vad innebär Ramadan och hur firas den?

I Koranen lyder det att det var under den nionde månaden av den muslimska kalendern som profeten Muhammed tog emot islams heliga skrift och fick sin kallelse. 

För att hedra händelsens minne fastar muslimer under en månads tid, genom att avstå från mat, vatten och sexuellt umgänge från det att solen går upp till det att den går ner.

Försoning, fest och reflektion

I stort är Ramadan en tid för försoning, fest och reflektion över det man är tacksam för. Anledningen till fastan är för att få förståelse för de som kanske inte har turen att ha råd med livsviktiga nödvändigheter så som mat och vatten.

Försoning innebär att rena kropp och själv och ta itu med sådan som kan leda till gottgörelse. De som deltar i högtiden kan därför passa på att be om ursäkt till någon man tidigare haft dispyter med, eller försona sig med annat som påverkat ens vardag till det sämre.

Vid solnedgång bryts fastan och då samlas vanligen familj och vänner runt ett välfyllt matbord.

Vilka kan delta i högtiden?

Vem som helst som vill och kan, troende eller icke, får egentligen delta. Undantag finns för den som är gravid, ammar, har mens eller är sjuk. Då är det frivilligt att vara med och fira.

Eid al-fitr

Efter 30 dagar av fastan avslutas ramadan vanligtvis med en stor fest som kallas för Eid al-fitr, som du kan läsa mer om här. Festen pågår i tre dagar och inleds med att man klär upp sig i fina kläder och besöker moskén för bön.

Efter bönen påbörjas vanligtvis en stor fest med familj och vänner där man samlas och äter god mat och efterrätt. Man delar även ut presenter till barn och unga.

/
/
/
Senaste nytt

Fyra skadade i allvarlig trafikolycka

Västerbotten i stabsläge efter hackerattack

Region Västerbotten har gått upp i stabsläge efter att en av regionens it-leverantörer har utsatts för en cyberattack, skriver SVT Nyheter Västerbotten.

Bättre än väntat av Volkswagen – ser inbromsning

Tyska Volkswagen redovisar ett justerat rörelseresultat på 22,6 miljarder euro för 2023. Det var något bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 21,9 miljarder euro, enligt Bloomberg.

Iransk sångare dömd till flera års fängelse

Den iranske sångaren Shervin Hajipour, 26, har dömts till minst tre års fängelse, uppger han på Instagram.

Stora brister i organisationers säkerhetsarbete

Nästan sju av tio organisationer i offentlig förvaltning saknar grundläggande delar i ett systematiskt informations- och cybersäkerhets­arbete. Ytterst är det en ledningsfråga, visar en undersökning från MSB.

Polisen i Vetlanda rapporterar om trafikolycka

"Allvarlig trafikolycka i Myresjö", skriver polisen på sin hemsida.