Foto: TV3/Viaplay
Foto: TV3/Viaplay

Mary blev tvingad in i prostitution: "Jag ville bara dö"

"Mary" kom till Sverige från Nigeria som 16-åring med löftet om att få jobba som frisör. Men så blev det inte – istället blev hon tvingad in i människohandel och prostitution. I "På gränsen med Jihde" berättar hon om våldet, hoten och räddningen.


Lagstiftningen för sexköp ser olika ut runt om i världen. Amsterdam är ett exempel på stad där både köp- och försäljning av sex är lagligt – medan Sveriges lagar kriminaliserar köparna. 

I kvällens avsnitt av "På gränsen med Jihde" berättar kriminalinspektör Simon Häggström att den svenska lagen gör det möjligt för polisen att hjälpa de utsatta kvinnorna i högre utsträckning.

De är brottsoffer och inte gärningsmän, förklarar han:

– Tack vare att lagen är utformad som den är så har vi möjligheten att, med hjälp utav Socialtjänsten och frivilligorganisationer, åtminstone försöka nå fram, säger han.

Kriminalinspektör Simon Häggström. Foto: TV3/Viaplay

Skulle jobba som frisör – tvingades sälja sex

I kvällens säsongspremiär träffar Peter Jihde den unga kvinnan Mary – en av många som räddats ur prostitution och människohandel

Hon kom till Sverige som 16-åring, efter att ha blivit lovad ett jobb som frisör här. Men redan under första kvällen i det nya hemlandet tvingades hon sälja sex till flera män.

Människohandlaren som fört henne till Sverige tvingade henne att prostituera sig för att betala tillbaka kostnaden för hennes resa från hemlandet Nigeria. Metoden sägs vara vanlig i sammanhanget. 

Foto: TV3/Viaplay

"Jag ville ta livet av mig"

I programmet beskriver Mary den här perioden i sitt liv som oerhört svår:

– Jag vill inte tänka tillbaka, för det är hemskt. Jag försöker bara glömma bort allt som hänt, men det går inte, för det är en av mig, säger hon.

De upprepade övergreppen skadade henne inte bara fysiskt, utan även mentalt.

– Jag var fylld av rädsla. Jag blev deprimerad och ville bara dö, typ. Jag ville bara ta livet av mig, säger Mary i programmet.

Foto: TV3/Viaplay

Lever fortfarande i rädsla

För att få bort Mary från gatan planerades en räddningsaktion där polisen fick hennes bortförande att se ut som ett gripande. Inte ens hon själv visste att det skulle äga rum – och på så vis verkade det som att hon plötsligt bara försvann.

Idag ser Marys liv väldigt annorlunda ut. Efter en tid på skyddade boenden har hon fått börja studera, och till ytan ser mycket normalt ut. 

Men trots det är hon fortfarande inte helt säker på Stockholms gator. Människorna som hon påstås stå i skuld till finns kvar här, och därför dröjde det länge innan hon kunde börja vistas i kollektivtrafiken.

Hon kan inte heller visa sitt ansikte i programmet – det är alldeles för farligt. 

"På gränsen med Jihde" sänds måndag 21.00 på TV3, och hela säsongen finns att streama på Viaplay & Viafree.

Läs mer:

Unga tjejer säljer sex för alkohol och droger: "Har eskalerat"

Så många män ser positivt på att andra köper sex

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.