Söndag 29 Maj
Stockholm

Mary blev tvingad in i prostitution: "Jag ville bara dö"

Foto: TV3/Viaplay
Foto: TV3/Viaplay. Foto:

"Mary" kom till Sverige från Nigeria som 16-åring med löftet om att få jobba som frisör. Men så blev det inte – istället blev hon tvingad in i människohandel och prostitution. I "På gränsen med Jihde" berättar hon om våldet, hoten och räddningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Lagstiftningen för sexköp ser olika ut runt om i världen. Amsterdam är ett exempel på stad där både köp- och försäljning av sex är lagligt – medan Sveriges lagar kriminaliserar köparna. 

I kvällens avsnitt av "På gränsen med Jihde" berättar kriminalinspektör Simon Häggström att den svenska lagen gör det möjligt för polisen att hjälpa de utsatta kvinnorna i högre utsträckning.

De är brottsoffer och inte gärningsmän, förklarar han:

– Tack vare att lagen är utformad som den är så har vi möjligheten att, med hjälp utav Socialtjänsten och frivilligorganisationer, åtminstone försöka nå fram, säger han.

Kriminalinspektör Simon Häggström. Foto: TV3/Viaplay

Skulle jobba som frisör – tvingades sälja sex

I kvällens säsongspremiär träffar Peter Jihde den unga kvinnan Mary – en av många som räddats ur prostitution och människohandel

Hon kom till Sverige som 16-åring, efter att ha blivit lovad ett jobb som frisör här. Men redan under första kvällen i det nya hemlandet tvingades hon sälja sex till flera män.

Människohandlaren som fört henne till Sverige tvingade henne att prostituera sig för att betala tillbaka kostnaden för hennes resa från hemlandet Nigeria. Metoden sägs vara vanlig i sammanhanget. 

Foto: TV3/Viaplay

"Jag ville ta livet av mig"

I programmet beskriver Mary den här perioden i sitt liv som oerhört svår:

– Jag vill inte tänka tillbaka, för det är hemskt. Jag försöker bara glömma bort allt som hänt, men det går inte, för det är en av mig, säger hon.

De upprepade övergreppen skadade henne inte bara fysiskt, utan även mentalt.

– Jag var fylld av rädsla. Jag blev deprimerad och ville bara dö, typ. Jag ville bara ta livet av mig, säger Mary i programmet.

Foto: TV3/Viaplay

Lever fortfarande i rädsla

För att få bort Mary från gatan planerades en räddningsaktion där polisen fick hennes bortförande att se ut som ett gripande. Inte ens hon själv visste att det skulle äga rum – och på så vis verkade det som att hon plötsligt bara försvann.

Idag ser Marys liv väldigt annorlunda ut. Efter en tid på skyddade boenden har hon fått börja studera, och till ytan ser mycket normalt ut. 

Men trots det är hon fortfarande inte helt säker på Stockholms gator. Människorna som hon påstås stå i skuld till finns kvar här, och därför dröjde det länge innan hon kunde börja vistas i kollektivtrafiken.

Hon kan inte heller visa sitt ansikte i programmet – det är alldeles för farligt. 

"På gränsen med Jihde" sänds måndag 21.00 på TV3, och hela säsongen finns att streama på Viaplay & Viafree.

Läs mer:

Unga tjejer säljer sex för alkohol och droger: "Har eskalerat"

Så många män ser positivt på att andra köper sex

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Låst läge i förhandlingar om Jemenbelägring

Publicerades: 1 timme sedan

Miljardförlikning efter dödligt husras i Miami

Publicerades: 2 timmar sedan

Många döda i brasilianskt oväder

Publicerades: 3 timmar sedan

Fem inför rätta för stort momsbedrägeri

Publicerades: 3 timmar sedan

Rysk olja levererad till Sri Lanka

Publicerades: igår 20:25

Så överlever du myggen i sommar

Publicerades: igår 20:17