En äldre person vaccineras och Astra Zenecas vaccin.
En ny studie visar att de som smittats av coronaviruset löper större risk att drabbas av blodproppar – än vad de som fått Astra Zenecas vaccin gör. - Foto: Anders Wiklund/Fredrik Sandberg/TT

Större risk att få blodproppar av covid – än av vaccinet

Den som insjuknar i covid-19 har betydligt större risk att drabbas av blodproppar, än de som får en dos av Astra Zenecas vaccin. Det visar en ny studie som brittiska forskare har tagit fram.


Astra Zenecas vaccin har sedan i början av mars, då det kom rapporter om blodproppar som en biverkning, varit vilt omdiskuterat. Kopplingen bekräftades senare av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, då utredningarna kunde påvisa ett samband mellan vaccinet och blodproppar i hjärnan eller buken.

Biverkningen är ytterst ovanlig, men flera länder har ändå valt att pausa vaccinet, eller helt ta bort det från sitt vaccinprogram. Sedan dess är det många som känner sig tveksamma till att ta emot vaccinet, trots att fördelarna klart överväger riskerna.

Vaccinet från Astra Zeneca har stoppats helt i bland annat Danmark. Foto: Claudio Bresciani/TT

Större risk för blodpropp – om du smittas

Nu har brittiska forskare genomfört en studie som visar att den som är orolig för blodproppar bör tänka om, enligt Reuters. I en studie med patienter som insjuknat i viruset såg de att 39 personer per miljon drabbades av allvarliga blodproppar i hjärnan.

Detta ställdes i sin tur mot EMA:s siffror som visar att 5 av en miljon människor drabbats av biverkningen efter en spruta med Astra Zenecas vaccin. 

"Visar på nytt att det handlar om en hemsk sjukdom"

Enligt forskarna betyder det att det är 8-10 gånger så stor risk att drabbas om du smittas av covid-19.

– Det viktiga med detta är att det visar på nytt att det handlar om en hemsk sjukdom med en hel rad följder, bland annat förhöjd risk för blodproppar i hjärnan, säger John Geddes som leder NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre, till Reuters.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

1 timme sedan
Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.