Torsdag 6 Maj
Stockholm

Större risk att få blodproppar av covid – än av vaccinet

En äldre person vaccineras och Astra Zenecas vaccin.
En ny studie visar att de som smittats av coronaviruset löper större risk att drabbas av blodproppar – än vad de som fått Astra Zenecas vaccin gör. Foto: Anders Wiklund/Fredrik Sandberg/TT

Den som insjuknar i covid-19 har betydligt större risk att drabbas av blodproppar, än de som får en dos av Astra Zenecas vaccin. Det visar en ny studie som brittiska forskare har tagit fram.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Astra Zenecas vaccin har sedan i början av mars, då det kom rapporter om blodproppar som en biverkning, varit vilt omdiskuterat. Kopplingen bekräftades senare av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, då utredningarna kunde påvisa ett samband mellan vaccinet och blodproppar i hjärnan eller buken.

Biverkningen är ytterst ovanlig, men flera länder har ändå valt att pausa vaccinet, eller helt ta bort det från sitt vaccinprogram. Sedan dess är det många som känner sig tveksamma till att ta emot vaccinet, trots att fördelarna klart överväger riskerna.

Vaccinet från Astra Zeneca har stoppats helt i bland annat Danmark. Foto: Claudio Bresciani/TT

Större risk för blodpropp – om du smittas

Nu har brittiska forskare genomfört en studie som visar att den som är orolig för blodproppar bör tänka om, enligt Reuters. I en studie med patienter som insjuknat i viruset såg de att 39 personer per miljon drabbades av allvarliga blodproppar i hjärnan.

Detta ställdes i sin tur mot EMA:s siffror som visar att 5 av en miljon människor drabbats av biverkningen efter en spruta med Astra Zenecas vaccin. 

"Visar på nytt att det handlar om en hemsk sjukdom"

Enligt forskarna betyder det att det är 8-10 gånger så stor risk att drabbas om du smittas av covid-19.

– Det viktiga med detta är att det visar på nytt att det handlar om en hemsk sjukdom med en hel rad följder, bland annat förhöjd risk för blodproppar i hjärnan, säger John Geddes som leder NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre, till Reuters.

Kommentera
Kopiera länk
Dela