Äldre vägrar ta Astra Zeneca.
Äldre vägrar ta Astra Zeneca. - Foto: Pixabay

Skrämmande trenden: Äldre vägrar Astra Zeneca

– En sade "jag vill inte dö" och vände direkt, berättar överläkaren Maria Taranger och förklarar att hon ser en ökad trend av äldre som vägrar ta Astra Zenecas vaccin. Även fler regioner i landet har sett liknande.


Runt om i landets vaccineras den svenska befolkningen. Främst är det äldre som står först i prioriteringskön, men på flera håll har regionerna nu upptäckt en oroväckande trend – allt fler äldre vägrar vaccineras med Astra Zeneca.

– I min verksamhet hade vi den här dagen planerat för 150 patienter över 65 år med diabetes som skulle vaccineras. Det var 20 som avbokade i förväg och sju som vände i dörren. En sade "jag vill inte dö" och vände direkt, berättar Maria Taranger, överläkare och områdeschef för medicin, geriatrik och akutmottagning vid Sahlgrenska universitetssjukhus, till GP.

"Ta emot näst intill hot"

Även Västra Götaland, Värmland och Region Dalarna uppger att många äldre bestämt säger nej när det framkommer vilket vaccin det handlar om.

– Det finns ett, tyvärr inte helt litet, antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonal och där vårdpersonalen får ta emot näst intill hot, säger chefläkare i Region Dalarna Roger Larsson, till P4 Dalarna.

I Region Västra Götaland förklarar vaccinsamordnaren Kristine Rygge att de vid sådan respons från de äldre, ber dem att leta upp vaccinet på egen hand i en senare fas. Hon uppger däremot att det fortfarande är fler som tackar ja än nej.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.